Er zijn heel wat mensen die willen afvallen, maar het is lastig om te achterhalen of je succes hebt. Je gewicht fluctueert elke dag en je ziet pas na een paar weken of je echt succes hebt gehad. Met LEVL moet je sneller inzicht krijgen of je vet kwijtraakt dankzij ademanalyse.
LEVL: afvallen met ademanalyse
Het probleem met dikker worden – en trouwens ook met afvallen – is dat het heel geleidelijk gaat. Je weet eigenijk niet wat er met je lichaam gebeurt totdat opeens je broek te strak gaat zitten. LEVL wil je met een ademanalyse-apparaat beter informeren over de veranderingen in je lichaam. Na het kalibreren meet je elke dag je adem en krijg je te zien hoeveel aceton erin zit. Ligt dat boven de twee deeltjes per miljoen, dan ben je vet aan het verbranden. Is het minder dan twee, gebeurt er niets en zit je alleen maar je voedsel te verbranden.
Bij LEVL maakt het niet uit welk dieet je volgt en of je veel aan het sporten bent. De ademanalyse werkt voor iedereen. Gelukkig maar, want met een prijs van $699 is het apparaat voor thuisgebruik niet goedkoop. Daarnaast betaal je $49 per maand voor een abonnement.
De psychologische werking van LEVL lijkt wel wat op continue glucosemeters. Als je daarmee ziet welk effect een blikje frisdrank heeft op je bloedsuiker, denk je wel twee keer na voordat je weer een colaatje naar binnen giet. LEVL meet echter niet continu, maar is bedoeld om eenmaal per dag te meten, liefst ’s ochtends. Na het blazen in het pijpje moet je 10 seconden wachten om de uitslag te zien.
Hieronder legt een medewerker van LEVL uit hoe het wetenschappelijk in elkaar steekt, waarbij aceton wordt gebruikt als een indicator van ketose:
Er zijn twee modellen LEVLhome voor thuis en LEVLpro voor artsen, voedingskundige en personal trainers die het voor hun klanten willen gebruiken. Tijdens het ontwikkelen van het product bleek dat hulpverleners vaak vermoeden zijn dat hun klanten liegen over hun leefstijl. Ze houden zich niet aan een dieet of sporten veel te weinig. Als ze dan niet afvallen geven ze de hulpverlener de schuld.
Bij LEVL val je in dat geval sneller door de mand, omdat je de metingen van de aceton-niveau’s niet kunt faken. Je kunt daar ook op inspelen: als iemand een avondje is gaan stappen kun je dat compenseren met een workout. Hulpverleners kunnen ook beter duidelijk maken welke invloed een pizza heeft gehad.
LEVL is een paar jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de sensor en kreeg in december 2016 toestemming van toezichthouder FDA. Door de metingen te vergelijken met een massaspectrometer lukte het om te controleren of de metingen accuraat genoeg zijn. Dat bleek het geval.