lechal-schoenen

Lechal: de slimme schoenzolen uit India

lechal
Een Indiaas bedrijf gaat iets bijzonders maken: de Lechal Smart Shoe. Dit is een zool met ingebouwde technologie, die in bijna elke schoen past. Je kunt er van alles mee: stappen en lichaamsbeweging in de gaten houden, maar ook navigeren en waarschuwingen ontvangen als er bijvoorbeeld iets leuks te doen is. De zolen geven feedback door te trillen.

Niet alleen bedoeld tijdens het sporten dus, deze zolen. Het grootste deel wordt ingenomen door de Lechal Pod, een zwart schijfje dat je in speciale zolen of schoenen steekt. Het schijfje is 8 millimeter dik en communiceert met je smartphone. Het stuurt aantal stappen en verbrande calorie├źn door naar je smartphone en het trilt als je aan het navigeren bent. Moet je naar rechts, dan gaat de rechterzool trillen.

lechal-schoenen

Er zitten nog meer leuke functies in. Als je met je vingers knipt laat de oplader horen hoe lang het nog kost om de Lechal Pod helemaal op te laden. Een volle batterij gaat zo’n drie dagen mee. De bijbehorende app voor iPhone, Android en Windows Phone is zelfs met je voet te bedienen. Door je voet op een bepaalde manier te bewegen kun je bijvoorbeeld locaties opslaan. En de vinding is zelfs erg geschikt voor blinden en slechtzienden, die dankzij de navigatiefuncties makkelijker op hun bestemming komen.

Behalve de losse zolen kun je ook bijbehorende schoenen kopen, zoals op de foto hieronder. Je kunt een pre-order plaatsen via de website van Lechal, waarna de levering in september 2014 volgt. Reken op 100 dollar voor de zolen en de schoenen. Lechal is trouwens Hindi voor ‘breng me ernaar toe’.