lark-app

Fithacking Fitmaand, dag 1: Lark, een bewegingsapp die terugpraat

fithacking-januari-fitmaand

In de maand januari vind je elke dag op Fithacking een uitgebreide bespreking van een app. Je leest hoe je de app gebruikt, wat je eraan hebt en of het werkt. Zo probeer ik je inspiratie op te laten doen om jouw favoriete fitness-, sport- of gezondheidsapp te ontdekken. Vandaag: Lark, een bewegingsapp die meer doet dan alleen stappen tellen en laten zien hoeveel minuten je actief bent geweest.

Ik hoorde voor het eerst van Lark, toen ze een apparaatje op de markt brachten om je slaap te meten. Later kozen ze ervoor om alleen software te maken, omdat ze vonden dat de bewegingssensoren in smartphones goed genoeg zijn, waardoor je eigenlijk geen aparte apparaatjes meer nodig hebt. Maar ze kozen daarbij wel een heel eigen insteek. Niet zomaar een stappenteller, want die zijn er al genoeg. De bewegingsapp van Lark moest intelligentie (AI) bevatten, zodat het lijkt alsof je de app je ├ęcht begrijpt en persoonlijke begeleiding geeft.

Lark: vogeltje praat terug

De app meet je beweging dankzij sensoren in de iPhone 5s en iPhone 6, dus deze app is alleen geschikt voor mensen met een wat nieuwere iPhone. Bij het opstarten van de app kom je in een chatscherm terecht, waar je een ‘persoonlijk’ gesprek begint. Dat ziet er zo uit:

lark-chat-1 lark-chat-2

Lark kijkt dus hoeveel je hebt bewogen en vergelijkt dat met eerdere dagen. Lark schakelde een groep van 12 gezondheids-, wellness- en gedragsexperts in om te zorgen dat de app goede aanbevelingen geeft. Ze beweren dat mensen daardoor langer gebruik blijven maken van de app en er ook betere resultaten worden geboekt dan bij een andere aanpak. Lark leest ook data in van Apple’s Gezondheidsapp en probeert daar een verklaring of uitleg bij te geven.

Lark: doelen instellen

Als je Lark gaat gebruiken, geef je aan wat je doelen zijn. Je hebt keuze uit drie: fitter worden, afvallen of gezond en gelukkig blijven. De app past daar de aanbevelingen op aan. Ik koos voor gewichtsverlies, maar wat me opviel is dat in de chat mijn gewicht niet ter sprake kwam. De chatfunctie lijkt trouwens best intelligent, maar er wordt gebruik gemaakt van een trucje: je bent niet helemaal vrij om een gesprek te voeren. In plaats daarvan krijg je suggesties voor antwoorden in beeld, waarvan je er eentje moet kiezen. Als Lark aanbiedt om een toelichting op bepaalde data te geven, kun je daarmee instemmen of aangeven dat je liever doorgaat.

lark-wandelingen lark-dagenoverzicht

Lark meet automatisch hoeveel minuten je loopt en hardloopt en kijkt ook hoeveel uur je slaapt. Je hoeft dit niet handmatig in te voeren. Ik vermoed dat Lark voor de slaapdata kijkt naar het moment waarop je de iPhone gebruikt: als je de iPhone ’s avonds weglegt op je nachtkastje, gaat Lark er vanuit dat je in slaap bent gevallen. Pak je de iPhone ’s ochtends weer op om te kijken of er nog nieuws is, dan stopt de slaapteller. Bij mij werkt dat niet altijd even goed, omdat ik elke avond in slaap val terwijl ik naar podcasts luister. Soms val ik in slaap terwijl de podcast nog even doorspeelt. Niet erg, maar daardoor wekken mijn grafieken wel de indruk alsof ik maar 4 tot 5 uur heb geslapen. Hoewel… misschien slaap ik echt zo kort en moet ik er dringend iets aan doen.

lark-activiteit-invoeren lark-activiteiten

Zijn er andere sportactiviteiten die je hebt gedaan en waarbij je de iPhone even hebt weggelegd (bijvoorbeeld yoga of fietsen), dan kun je dat ook handmatig invullen in de app. Lark houdt daar dan meteen rekening mee en geeft complimenten dat je zo lekker bezig bent geweest. Lark vergelijkt je activiteiten van de dag met je gemiddelde en geeft daarna commentaar. Lig je achter op schema, dan herinnert Lark je daar ook op een vriendelijke manier aan.

lark-gezondheidsapp-apple lark-chat-3

Voor wie?

Lark is handig voor mensen die iets meer willen bewegen en een steuntje in de rug nodig hebben. Het vogeltje van Lark is een persoonlijke coach en ook al weet je dat het allemaal maar berichtjes zijn die door een computer worden gegenereerd, het komt veel sympathieker en persoonlijker over dan een app die alleen maar data laat zien. Lark is eigenlijk geschikt voor iedereen, zolang je maar de juiste iPhone hebt. Wie af en toe wat aanmoediging nodig heeft, installeert Lark. De app stuurt je een berichtje als je te lang stilzit en geeft je een compliment als je vervolgens een stuk bent gaan lopen. Dat motiveert.

Is het wat?

De app is makkelijk in gebruik en geeft niet alleen een duidelijke grafiek, maar probeert er ook uitleg bij te geven. De app vraagt op feestdagen bijvoorbeeld of je nog naar een party gaat. Zo ja, dan krijg je voedings- of bewegingstips om te zorgen dat je gezond bezig blijft. Die voedingstips zijn handig (en klinken helemaal niet belerend) maar je kunt Lark niet gebruiken om je voedingsgewoontes vast te leggen. Daarvoor zul je een andere app moeten gebruiken, bijvoorbeeld Virtuagym Food, Foodzy of MyFitnessPal.

Lark downloaden

Lark is alleen verkrijgbaar voor de iPhone en is gratis verkrijgbaar.

Downloaden: Lark voor iPhone (gratis)