misfit flash

Geld terug van zorgverzekering als je genoeg stappen zet

Ik krijg door mijn boek regelmatig de vraag, of verzekeraars in de toekomst mensen gaan straffen voor ongezond gedrag. Dat je bijvoorbeeld een behandeling niet vergoed krijgt of een extra hoge premie moet betalen. In de VS is er nu een verzekeringsmaatschappij die het anders aanpakt: zij belonen hun klanten als je je stappendoel haalt.

misfit flash

Het werkt als volgt: iedereen die klant wordt bij verzekeringsmaatschappij Oscar uit New York krijt een Misfit Flash, een goedkope stappenteller van 50 dollar. Als een Oscar-klant zijn persoonlijke doel haalt, krijgt hij 1 dollar beloning, dat hij kan inwisselen bij webwinkel Amazon. Per jaar kun je op die manier 240 dollar bij elkaar sparen.

Oscar heeft hiervoor een speciale app ontwikkeld, die je koppelt met de Misfit Flash, die je van de verzekeringsmaatschappij cadeau hebt gekregen. Je begint met een simpel doel van 2.000 stappen per dag en de app verhoogt dat doel dagelijks, tot 7.000, 8.000 of 10.000 stappen. Als je de eerste twintig dagen je doel hebt gehaald, kun je voor de eerste keer je tegoed opvragen in de vorm van een Amazon-cadeaubon.

misfit-oscar

De stappentellers die Oscar uitdeelt zijn voorzien van Oscar-logo, maar ze werken ook samen met de Misfit-app. Je kunt ze daarom ook gebruiken voor het meten van slaapgedrag. Je hebt de Oscar-app nodig voor andere functies, bijvoorbeeld om rechtstreeks met een arts te praten of om een schatting van kosten op te vragen. Oscar is een kleine, regionale zorgverzekeraar in New York en New Jersey. Ze zijn een start-up en gedragen zich ook als zodanig: ze proberen allerlei nieuwe dingen uit en zien het uitdelen van de fitnesstrackers vooral als een bonus voor mensen die een actief leven leiden. Je krijgt geen korting op de premie. Ook belooft Oscar de data van de Misfits niet te gebruiken om te kijken of iemand een bepaalde behandeling wel moet krijgen.