Voor elke sport is wel een sensor te bedenken, die je gaat helpen om je activiteiten beter meetbaar te maken. Van golfclubs tot voetballen: alles is te meten. Voor wintersporters was er al een ski-sensor van PIQ en dezelfde fabrikant heeft nu ook een kiteboard gemaakt.
PIQ: sensoren voor ski’s en meer
PIQ heeft het idee van een slimme ski overigens niet in de ijskast gezet, want ze hebben in samenwerking met Rossignol ook een prototype van een ski met ingebouwde sensoren onthuld. Op de ski zijn ledlampjes aanwezig waarmee je bijvoorbeeld de snelheid kunt aflezen. Ook kun je met deze Hero Master-ski’s zien hoeveel g-krachten je hebt ervaren en hoe scherp je de bocht hebt genomen. Het handige hiervan is dat je de metingen kunt aflezen tijdens het skiën, als je niet in staat bent om op het schermpje van je smartphone te kijken. Achteraf kun je onder het genot van een gluhwein of warme chocolademelk nog wel alle data nog eens rustig analyseren. Maar helaas is dat nog allemaal toekomstmuziek, want het gaat slechts om een prototype.
Lees ook:
PIQ Jaime kiteboard
Het kiteboard dat PIQ in samenwerking met North Kiteboarding heeft ontwikkeld komt wel op de markt. Daarbij is de PIQ ROBOT-sensor ingebouwd in de plank en net als bij de ski’s krijg je snelheden en andere metingen via ledlampjes te zien. Het schermpje bevindt zich tussen je voeten, zodat je alleen even omlaag hoeft te kijken. Voor het analyseren van de bewegingen heeft PIQ het GAIA-systeem gebouwd, dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Je ziet je snelheid, de hoogte van elke sprong, het aantal minuten en de soepelheid van je landingen. Het plan is om de technologie in meerdere kiteboards in te bouwen, zodat je ook nog iets te kiezen hebt.
PIQ is opgericht door Cedric Mangaud en Ongan Mordeniz, twee sportfans die zich helemaal thuis voelen in de tech-industrie. Het bedrijf heeft 13 miljoen euro investeringsgeld gekregen van het Taiwanese Foxconn, Swisscom en enkele andere bedrijven en heeft 67 mensen in dienst. De tracker die ze maken en die ze ‘nano-computer’ noemen is ook te gebruiken voor skiën, golfen, boksen en tennis. Babolat maakt er bijvoorbeeld gebruik van voor hun connected tennisrackets en Everlast gebruikt ze voor boks-accessoires. Om een idee te geven van de prijs: een setje ski’s kost rond de $1000 en een kiteboard kost rond de $700, maar daar zitten de sensoren nog niet in.
Een losse sensor koop je voor €208 op de website van PIQ.