kalverstraat

‘Kalverstraat raakt overvol door steeds dikkere mensen’

Houston, we have a problem. De Kalverstraat raakt overvol door teveel dikke, waggelende mensen. Eerst denk je dat het een grapje is. Totdat je beseft dat een wetenschapper er serieus onderzoek naar heeft gedaan. “Dikke mensen lopen langzamer, waggelen en nemen meer ruimte in”.

kalverstraat Winnie Daamen, hoofddocent verkeerskunde aan de TU Delft onderzoekt verkeersstromen en de conclusies uit haar onderzoeken worden meegenomen in bouwplannen. Normaal gesproken lopen mensen kriskras door elkaar, totdat het druk wordt. Op dat moment gaan mensen automatisch in rijen links en rechts lopen. Wandelwagens, mensen met fietsen aan de hand en mensen in invalidenkarretjes verstoren dat beeld. En de dikkerds natuurlijk: “Het feit dat vier op de tien mensen overgewicht hebben heeft invloed”, zegt Daamen. Maar ook de vergrijzing speelt mee: hoe meer rollators en scootmobielen, hoe minder mensen er in een winkelstraat passen.

shoppingAfgelopen september berichtte de Telegraaf nog, dat de maximale drukte van de Kalverstraat was bereikt. Als er nog meer mensen op zaterdag komen winkelen, kunnen er zelfs gevaarlijke situaties optreden. Dat bleek destijds uit passantentellingen van Locatus, dat winkelgebieden in kaart brengt. Op zaterdagen bezoeken meer dan 72.000 mensen de Kalverstraat. In 2013 waren dat nog 62.000 mensen en het jaar daarvoor 50.000 mensen. Het lijkt dus niet alleen een kwestie van steeds dikkere mensen, maar ook van steeds grotere mensenmassa’s.

Foto: DennisM2 via Flickr CC