Kaia Perfect Squat Challenge

Leer de perfecte squat met een iPhone-app

De squat is een van de meest effectieve oefeningen die je kunt doen. Maar het is ook eentje die je fout kunt uitvoeren. Je leunt te ver voorover, zakt niet diep genoeg door of draait je knieën niet ver genoeg naar buiten. Met de iPhone-app ‘The Perfect Squat Challenge’ moet het gaan lukken om de perfecte squat uit te voeren. Kaia gaat je daarbij helpen, zonder dat je speciale apparatuur nodig hebt. De camera van je iPhone is voldoende.

Kaia Perfect Squat

Wie is Kaia? Je zou misschien denken dat het de dame op de foto is, maar het is gewoon de bedrijfsnaam van Kaia Health. Zij hebben een AI-lab dat met motion tracking gaat zorgen dat een virtuele trainer controleert of je de oefening wel goed uitvoert. De frontcamera van de iPhone houdt 16 punten van je lichaam in de gaten en vergelijkt dit met de ‘ideale’ houding.

Kunstmatige intelligentie (AI) berekent de relatieve positie van je lichaamsdelen en gewrichten en de houding daartussen. Via gesproken aanwijzingen krijg je hulp om je houding te verbeteren. Op het scherm zie je bovendien een draadmodel, die voordoet hoe het wél moet. Kaia leert je daarbij een niet te diepe squat-oefening voor beginners. Wie verder wil gaan kan het nog uitdagender maken door de pistol squat te proberen, maar die vind je niet in deze app. De uitdaging is om de basisuitvoering van de squat goed te krijgen.

Voordat je kunt beginnen moet je wel de iPhone goed neerzetten, zodat de camera al je lichaamsdelen kan zien, van top tot teen. Eventueel krijg je aanwijzingen om de camera verder weg of dichter bij te zetten. Je kunt zelf kiezen of je de iPhone op een tafel of op de vloer zet.

En, werkt het?
Het leuke bij deze app is dat je natuurlijk ook met opzet een verkeerde houding kunt proberen, om te kijken of de app het opmerkt. En daar blijkt de Kaia Perfect Squat-app nog wel wat steekjes te laten vallen. Er wordt bijvoorbeeld wel op je nek, billen, knieën en enkels gelet, maar veel minder op je rug. Als je squats doet met een ronde rug merkt de app dat nauwelijks op. En dat is gek, want Kaia Health blijkt bij nader onderzoek gespecialiseerd in een oplossing voor chronische rugpijn. Je zou verwachten dat ze extra aandacht hebben voor een juiste rughouding.

Kaia Perfect Squat downloaden

Je kunt Kaia Perfect Squat voor iPhone hier downloaden in de App Store.

Eigenlijk leert deze app je dus ook niet de ‘perfect squat’, maar een makkelijke variant van de squat die voor een brede doelgroep te doen is. Zo is het ook te lezen in de app zelf. Voor mensen die beginnen met de squat kan het een goed begin zijn. Het tracken van lichaamsbewegingen en houdingen is hoe dan ook iets wat we vaker zullen gaan zien, zonder dat je speciale wearables of sensoren nodig hebt.