Runtastic Orbit slaaptracker

Jonge vrouwen willen vooral slaap meten met wearables

Bij wearables denk je vooral aan stappen tellen, maar er is een andere functie die veel populairder blijkt te zijn bij jonge vrouwen. Zij gebruiken het liefst een wearable om hun slaap te verbeteren. Dat blijkt uit cijfers van Lumoid, een bedrijf waar je wearables een tijdje kunt testen voordat je ze koopt.

Weet je niet zeker of een smartwatch of fitnesstracker iets voor jou is, dan kun je bij Lumoid terecht. Je betaalt ongeveer 40 dollar en krijgt een doos met wearables met een totale waarde van zo’n duizend dollar, die je twee weken lang mag proberen. Wat niet bevalt, stuur je terug. Wat er in de doos zit is afhankelijk van je doelen en behoeften. Wil je vooral fit worden, dan zit er wat anders in de doos dan wanneer je aan je slaap wilt werken. Daardoor krijgt Lumoid een goed idee wat mensen zoal zoeken in een tracker, terwijl fabrikanten zoals Fitbit dat niet altijd weten. Zo’n tracker meet je hartslag, maar Fitbit weet eigenlijk helemaal niet in hoeverre mensen dat daadwerkelijk gebruiken. Uit de cijfers blijkt dat er een groot verschil tussen mannen en vrouwen is.

Mannen willen een smartwatch

Zo blijkt dat mannen vooral een smartwatch willen. De Apple Watch doet het goed bij deze groep, vooral omdat ze notificaties willen. Ze willen weten wanneer de volgende afspraak is of wanneer er een e-mailtje binnenkomt. Mannen willen ook graag herinneringen om op te staan of om ademhalingsoefeningen te doen. Verder vinden ze het prettig als ze een waarschuwing krijgen als hun houding niet goed is.

Vrouwen willen beter slapen

Vrouwen blijken om twee heel verschillende redenen wearables te kiezen, waarbij er een duidelijke scheidslijn is qua leeftijd.

Jongere vrouwen (‘millennials’) willen het liefst een wearable om beter te slapen. Maar liefst 72 procent van deze groep kiest een accessoire vooral om slaap te meten, niet om stappen, calorieën of hartslag te meten. Ze willen meer weten over hun slaappatroon, zijn bezorgd dat ze niet genoeg slaap krijgen of voelen zich vaak moe en willen daar wat aan doen.

Fitbit slapen

Iets oudere vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in fitness: ze willen weten hoe actief ze zijn, hoeveel stappen ze hebben gezet en willen hun fitnessdoelen in de gaten houden met een armband of sensor.

Slaap meten met wearables

Er zijn allerlei wearables waarmee je je slaapgedrag in de gaten kunt houden. Zo kun je zien hoe diep je slaap was en of je wel genoeg diepe slaap kreeg. Ook kan software analyseren waarom je slecht hebt geslapen, bijvoorbeeld omdat het geluidsniveau in de kamer te hoog is, of omdat het niet donker genoeg is. Software kan ook een koppeling leggen met je gedrag, bijvoorbeeld het tijdstip waarop je bent gaan slapen of consumptie van alcohol. Dit is nuttige info, want je kunt er meteen iets aan doen: minder drinken, oordopjes in doen of extra verduisterende gordijnen ophangen.

Met de meeste wearables kun je ook zorgen dat je op het juiste moment wordt gewekt, op het moment dat je niet in een diepe slaap verkeert. Zo weet je zeker dat je niet abrupt uit een droom wordt wakkergeschud. Je geeft dan aan in welke tijdsperiode je gewekt wilt worden, bijvoorbeeld ergens tussen 7 uur en half 8.