Jawbone UP3

Jawbone levert geen support meer aan klanten

Er is een reden waarom we Jawbone niet hebben opgenomen onze de lijst met fitnesstrackers voor 2017. “Jawbone vinden we geen aanrader omdat het bedrijf in moeilijkheden verkeert”, schreven we. Dat je beter geen nieuwe Jawbone kunt kopen blijkt wel uit de ervaringen van gebruikers. Zij klagen dat er al maandenlang geen support meer beschikbaar is bij problemen.

Jawbone-bezitters zijn boos

Eigenaren van een kapotte Jawbone zitten met de handen in het haar. Ze krijgen al maanden geen reactie meer van de fabrikant. Nu waren er geruchten dat Jawbone het roer wil omgooien voortaan alleen nog medische hulpmiddelen wil maken, maar de consumentenbusiness blijkt eronder te leiden. Ook stapten de Chief Financial Officer en de belangrijkste productmanager al op.

De beste fitnesstrackers voor 2017: hiermee ga je goed van start

Bellen naar de helpdesk van Jawbone heeft ook geen zin, want daar krijg je een ingesproken bandje te horen dat de lijnen in gesprek zijn. Op de Facebook-pagina van Jawbone wordt niet gereageerd en ook het Twitter-account is al een tijdje stil. De producten zijn nog wel verkrijgbaar via allerlei winkels (ook in Nederland) maar niet meer via de Jawbone-website. Op de Jawbone-website is geen gebruikersforum waar mensen hun klachten kwijt kunnen. Wel blijft het bedrijf gezondheidsartikelen publiceren van externe bronnen, die ook worden doorgeplaatst op de Facebook-pagina.

Jawbone Up fitnesstracker

Kortgeleden ging het gerucht dat Fitbit van plan was geweest om Jawbone over te nemen, maar dat leidde uiteindelijk niet tot een deal. Fitbit wilde veel minder bieden dan de $1,5 miljard die het bedrijf begin 2016 nog waard was en bovendien werden de onderhandelingen bemoeilijkt door het feit dat beide bedrijven met elkaar verwikkeld zijn in rechtszaken. Fitbit lijkt met recente overnames eerder van plan om een smartwatch met productiviteitsfuncties te maken, om daarmee beter te kunnen concurreren met de Apple Watch.

Sinds mei 2016 gaan er al geruchten dat het niet goed gaat met Jawbone. De productie van de UP-fitnessarmbanden zou toen ook zijn gestopt. Jawbone zou de resterende voorraad hebben verkocht aan een partij die restpartijen opkoopt. De fabrikant ontkende echter dat ze zouden stoppen met fitnessarmbanden, maar kondigde op CES 2017 ook geen nieuwe producten aan. Fitbit deed dat overigens ook niet. Jawbone beweerde vorig jaar nog dat ze druk bezig waren om geavanceerde sensoren te maken, die ze kunnen verkopen aan andere makers van wearables.

Jawbone UP met smartphone

Voorheen was Jawbone nogal soepel met support. Toen in 2011 bleek dat de eerste generatie Jawbone UP niet goed functioneerde kregen veel mensen hun geld terug. Ook stuurden ze gratis testexemplaren van de vernieuwde modellen naar consumenten.

Wat nu?

We zagen bij een drogisterijketen onlangs nog afgeprijsde Jawbone-fitnesstrackers in de schappen liggen. Je zou natuurlijk de gok kunnen nemen omdat je voor een fractie van het bedrag nu een relatief goede en hippe fitnessarmband in huis haalt. Als er geen hardware-defecten optreden kun je er ook nog behoorlijk lang plezier van hebben. Maar je loopt wel het risico dat het synchroniseren van data op een gegeven moment niet meer goed werkt omdat Jawbone de software en servers niet meer onderhoudt. Bij fitnesstrackers zonder display (zoals de meeste UP-modellen) heb je er dan niets meer aan, omdat je altijd via een app moet kijken of je al genoeg stappen hebt gezet.

Fitnesstracker kopen