Jawbone Up fitnesstracker

Einde voor Jawbone: van gezonde consument naar zieke patiënt

Het is afgelopen met Jawbone, het enige bedrijf dat jarenlang kon concurreren met Fitbit. Het huidige Jawbone zal verdwijnen en deels opgaan in Jawbone Health Hub, dat ook de garantie van Jawbone-producten op zich zal nemen. Maar nieuwe activiteitentrackers en armbandjes voor consumenten komen er waarschijnlijk niet meer. En dat is jammer, want Jawbone voegde echt iets toe, met fitnessarmbanden die er heel wat modieuzer uitzagen dan de Medion’s en Huawei’s die nu de markt overspoelen.

Ooit was Jawbone 3,3 miljard dollar waard en waren ze een geduchte concurrent voor Fitbit. Fitbit probeerde het bedrijf in december 2016 nog te kopen, maar dat mislukte. Ondertussen is Jawbone nog steeds in denial: ze willen niet bevestigen dat het bedrijf failliet of opgedoekt is, maar in feite functioneerden ze al meer dan een jaar niet meer. Ze waren onbereikbaar voor klanten, brachten geen nieuwe producten uit en wilden niets zeggen over de toekomstige koers. CEO Hosain Rahman beweerde vorig jaar juni nog dat er een reorganisatie aankwam, maar dat zijn bedrijf bezig zou blijven met wearables. In werkelijkheid gebeurde er niets en trok Jawbone vooral een rookgordijn op.

Jawbone: van gezonde consumenten naar zieke patiënten

Daarmee verdwijnt niet alleen een concurrent van Jawbone, maar ook een smaakmaker als het om wearables gaat. De armbandjes zagen er leuk uit (al gingen ze wel eens kapot), maar voor de rest had Jawbone het goed voor elkaar. Ze waren pionier op het gebied van slaap meten en hadden een uitstekende app, die ook nog eens zinvolle adviezen gaf. Daarmee had Jawbone grote invloed op wat andere fabrikanten van fitnesstrackers deden. Daar komt nu een einde aan. Jawbone Health Hub gaat zich niet richten op gezondheid (zoals de naam doet vermoeden), maar op ziektes en patiënten. Vacatures bij het bedrijf zijn alleen voor Jawbone Health, dat ze zelf omschrijven als een “platform om patiënten en artsen met elkaar te verbinden, op een manier die nog nooit eerder is gebeurd, met een datagedreven dialoog”.

Jawbone UP met smartphone

De klanten van Jawbone zijn niet langer consumenten die gezonder willen leven, maar patiëntenorganisaties en ziekenhuizen. Daarmee wordt Jawbone voor Fithacking minder interessant om te volgen: wij richten ons vooral op mensen die gezond willen leven en zo lang mogelijk gezond willen blijven.

Jawbone had de afgelopen jaren te maken met diverse tegenslagen. Al bij de eerste fitnesstracker (de Jawbone UP) ging het mis: gebruikers raakten het dopje kwijt en klaagden over breuk. Jawbone loste het perfect op door alle gebruikers een gratis vervangend exemplaar te sturen. Later stuurden ze op grote schaal testexemplaren naar hun vroegste klanten, toen ze een verbeterde tweede versie af hadden. Jawbone raakte vorig jaar door z’n voorraden heen, kon de klantenservice niet meer betalen en verkocht in een paniekreactie een pakket aandelen, maar ze bleven volhouden dat er geen financiële problemen waren.

Jawbone UP3

Wie gaat nog voor innovatie zorgen?

Wat overblijft zijn Fitbit, Misfit, Garmin, Polar en een handjevol budgetmerken. Of we nog veel innovatie bij Fitbit kunnen verwachten, is nog maar de vraag. De aandacht bij Fitbit is nu vooral gericht op een smartwatch en verder werken ze aan nieuwe versies van de Charge en Blaze. Maar die zijn gebaseerd op bestaande producten. Het is niet iets revolutionair nieuws.