jane-fonda-fitness

Fitnessen zoals in 1982: Jane Fonda’s fitnessvideo’s komen terug!

Je kunt lachen om de beenwarmers en de hoog opgesneden pakjes in pastelkleuren, maar Jane Fonda veroorzaakte in de jaren tachtig wél een kleine aardverschuiving. Voor het eerst gingen we met z’n allen thuis fitnessen, dankzij de videorecorder die rond dezelfde periode in vele huiskamers terechtkwam. Het waren makkelijke workouts, die je in de huiskamer kon uitvoeren en waarbij Jane je toesprak als een vriendin. De eerste Jane Fonda-workoutvideo uit 1982 is nog steeds de bestverkochte fitnessvideo aller tijden. De complete collectie komt in 2015 opnieuw uit en dat past helemaal in een trend. Retro-fitness is het namelijk helemaal.

jane-fonda-fitnessBij mij is die huiskamer-fitnessrage eigenlijk ongemerkt voorbij gegaan. Ik was te jong en we hadden thuis geen videorecorder. De sport van mijn jeugd was zwemmen, niet fitnessen. Toen ik later tijdens mijn studie wat andere sporten ging ontdekken, heette dat geen aerobics maar ‘bommen‘, bewegen op muziek. Dat klinkt eigenlijk nog kneuteriger dan de fitnessactiviteiten van Fonda uit de jaren tachtig. Want ook al zijn de kapsels en de outfits tegenwoordig anders, Fonda heeft wel de trend gezet voor fitnessmode. Voor elke fitnessactiviteit, van Zumba tot Pilates is er een passende outfit te krijgen.

Ter gelegenheid van haar 77e verjaardag brengt de fitnessdiva alle video’s opnieuw uit op dvd. Nooit eerder waren ze digitale kwaliteit te krijgen, maar toch blijken ze nog steeds mensen te inspireren. Fonda krijgt nog steeds brieven van mensen die kracht putten uit de video’s. Zoals een vrouw die Fonda een brief stuurde nadat ze voor het eerst spieren in haar armen zag. Dat gaf haar zoveel kracht dat ze op het werk naar haar baas durfde te stappen. Maar er zaten ook brieven bij van teleurgestelde mensen die de videobanden zo intensief hadden gebruikt, dat ze kapot gingen. Of mensen die de video’s hadden uitgeleend en nooit meer terug hadden gekregen. Vermoedelijk zijn er mensen die thuis nog een videorecorder hebben staan, alleen om de Jane Fonda-fitnessvideo’s te kunnen afspelen. Dat hoeft straks niet meer. De digitale beelden zijn op dvd gezet en vanaf 6 januari 2015 te bestellen op janefonda.com.

Wil je alvast in de stemming komen? Op YouTube zijn nog heel wat clips te vinden uit die periode. Doe een hoog opgesneden fitnesspakje en een huidkleurige panty aan, zoek een paar beenwarmers op en ga aan de slag! Onderstaande workout duurt bijna een uur, echt intensief is het niet. De diva wandelt, fietst en traint op de elliptische machine, maar doet niet meer aan fitnessklasjes. Ze heeft een nieuwe knie, onderging een rugoperatie en heeft artrose, dus ze doet het rustig aan.