IMU Sensor voor sporters

Deze sensor voorkomt enkelblessures

De IMU Step probeert de belasting van je gewrichten tijdens het sporten te meten en zodoende blessures te voorkomen. Het oranje accessoire bestaat uit twee kleine sensoren die je vlak boven je enkel plaatst, maar onder je knie kan ook. Momenteel wordt de IMU Step getest door NBA-atleten, Harvard University en diverse scholen.

IMU Step tegen enkelblessures

De sensor meet de belasting op je enkel, hoe hard je been de grond raakt en hoe intensief je workout is. Op basis daarvan berekent de sensor de zogenaamde ‘bone load’ of botbelasting per training. Vervolgens kun je kijken of je de gewrichten te zwaar belast en of je misschien iets aan je houding moet doen. Ook weet je of je je gewrichten asymmetrisch belast, wat weer een bron van blessures kan zijn. De IMU Step-sensor maakt vervolgens een persoonlijk profiel van de sporter en geeft adviezen over de benodigde rust. Trainers krijgen een melding via de app als een sporter voldoende is hersteld en weer volledig kan worden belast.

IMU Step voorkomt enkelblessures

De fabrikant, IMeasureU, is gespecialiseerd in het meten van de vermoeidheid tijdens het sporten. Om er gebruik van te maken moet je een abonnement afsluiten. Harvard heeft de sensor al gebruikt om een onderzoek uit te voeren tijdens de Boston Marathon. Nu zijn ze met NBA-atleeten bezig om de invloed van vermoeidheid op de onderbenen te meten. Voor sporten zoals basketball en cross-country-ski├źn is het belangrijk dat je onderbenen zo sterk mogelijk zijn en dat je blessures zoveel mogelijk voorkomt. Het mooie van een dergelijke sensor is dat je biomechanische metingen kunt doen terwijl een speler op het speelveld staat of buitenshuis aan het sporten is. Dat geeft een realistischer beeld dan dat er in een laboratorium wordt verzameld.