ibm-watson

IBM’s Watson gaat je gezonder maken

Halverwege 2015 verschijnt er een app, die je precies kan vertellen welke sportactiviteiten je moet doen, wat je moet eten en welke medische data jouw huisarts nodig heeft om je gezondheid in de gaten te houden. De app heet Pathway Panorama en maakt gebruik van natuurlijke taal en kunstmatige intelligentie. Vraag wat je moet eten en de app heeft een antwoord. Het maakt daarbij gebruik van massaal verzamelde data.

Maar het kijkt ook naar je medische voorgeschiedenis en je genetische data. De app wordt gemaakt door Pathway Genomics Corp., een bedrijf dat genetische testen aanbiedt. Samen met IBM’s Watson-groep, de supercomputer die in de populaire tv-quiz Jeopardy met gemak menselijke spelers versloeg. Het bijzondere van Watson is dat het ook gesprekken met mensen kan voeren, vragen in natuurlijke taal begrijpt en kan antwoorden op vragen – zelfs als het antwoord uit verschillende bronnen moet worden gehaald.

ibm-watson
ibm-watson

“We hebben veel verschillende informatiebronnen die op verschillende plekken te vinden zijn”, aldus
Jim Plante, CEO van Pathway Genomics. “Ons elektronische gezondheidsdossier is op één plaats, onze labuitslagen op een andere plaats. Dan moet je nog rekening houden met je fysieke locatie, je algemene gezondheid, medische historie, wetenschappelijke studies en tijdschriften – allemaal op verschillende plaatsen. Zit je met een vraag, dan is er niet één plek waar je het antwoord kunt vinden.”

Pathway Panorama gaat dat veranderen. “We willen mensen helpen om het beste pad voor zichzelf samen te stellen – voor welzijn, om ziektes te voorkomen en om gezondheidsdoelen te halen”. Rekening houdend met de locatie en het weerbericht gebruikt de app kunstmatige intelligentie van Watson om data te combineren.

Genetische info: hoe kom je eraan?

Het probleem is wel, dat nog maar weinig mensen beschikken over hun genetische data. Pathway Panorama lost dat op door andere informatie te verzamelen. Je krijgt eerst een enquete te zien over ziektes die in jouw familie voorkomen, de gezondheid, dieet en sportactiviteiten. Via de huisarts zou je vervolgens een genetische analyse kunnen laten doen. Maar zelfs zonder die informatie kan de app nog wel wat adviezen geven. De algemene data van een gebruiker wordt daarbij in de cloud bewaard, terwijl persoonlijke data zoals de genetische info wordt opgeslagen in een beveiligde database.

De app wordt geschikt voor iPhone en Android en komt beschikbaar in een gratis versie met een aantal optionele betaalde functies.