human

Fithacking Fitmaand, dag 15: Human, Nederlandse app meet je beweging

fithacking-januari-fitmaand
De meeste bewegingsapps kijken hoeveel stappen je dagelijks zet. Het ultieme doel is dan 10.000 stappen per dag. Maar voor veel mensen is dat nogal veel, vooral als je nog maar net bent begonnen met een actiever leven. De Nederlandse app Human pakt het daarom wat vriendelijker aan: je hoeft maar 30 minuten te bewegen en mag zelf bepalen of je dat wandelend, fietsend, hardlopend of desnoods op een hometrainer doet. Elke dag een halfuur telt. Maar wie wil doorgaan, kan ook voor de Daily 60 of Daily (0 gaan. Telkens wanneer je de 30 minuten haalt, zit je goed. Het is de bedoeling dat je een zo lang mogelijke ‘streak’ haalt, dus een reeks van dagen waarop je de score van 30 dagen hebt gehaald.

Human begon als een vrij simpele app en dat is het eigenlijk nog steeds. Hier geen ingewikkelde grafieken of vriendjes worden met andere mensen, om te kijken of iedereen wel genoeg beweegt. Bij Human draait het vooral om jezelf en om de informatie die je echt nodig hebt. Na een paar dagen bewegen zie je hoeveel calorieën je hebt verbrand met verschillende activiteiten. Human verdeelt ze in vier groepen: wandelen, hardlopen, fietsen en indoor-activiteiten (bijvoorbeeld rennen op een loopband). Je ziet ook op welke plaatsen je hebt bewogen. Ik heb Human een tijd geleden gebruikt en daarna weer weggegooid, omdat de app nogal een aanslag op de batterijduur bleek. Dat is inmiddels opgelost, maar mijn historie is gelukkig nog wel terug te vinden: mijn langste streak was 52 dagen achter elkaar en ik haalde 166 keer een Daily 30.

human-minuten human-score-iphone

Human is telkens anders

Net als bij Breeze ziet de app er elke dag anders uit. De app maakt daarvoor gebruik van Kuvva-foto’s, een collectie wallpapers die je ook als iPhone-app kunt installeren. De kracht van Human is de eenvoud: niet teveel informatie, niet te weinig, geen overbodige functies. Alles gebeurt automatisch, zodat je er geen omkijken naar hebt.

human

10.000 stappen of 30 minuten

Hoe zat het ook alweer? Moet je nou 10.000 stappen doen of is 30 minuten beter? Het uitgebreide antwoord lees je in mijn boek ‘Fit met apps’, maar voor als je nu al zit te popelen om het te weten: het ligt er maar net aan wat jou motiveert. 10.000 stappen lijkt veel voor beginners, vooral als je een zittend leven hebt. Dan klinkt 30 minuten misschien een stuk haalbaarder. Maar het ligt wat genuanceerder, want waarom zou je je niet eerst een doel stellen ven 5.000 stappen, als dat voor jou beter haalbaar is? Human kiest nadrukkelijk voor meting in tijd en da’s een prima insteek. Het is goed te overzien en zodra je wat meer beweegt, zul je merken dat je nog wel even vooruit kunt met 60 minuten en vervolgens 90 minuten.

Voor wie?

Iedereen met een niet te antieke iPhone kan Human gebruiken. De app is geschikt voor iedereen, van elk niveau, ongeacht of je een zittend leven hebt of in je vrije tijd veel sport. Omdat je geen omkijken hebt naar deze app, hoef je alleen maar te kijken naar de notificaties die af en toe op je scherm komen, om je te waarschuwen dat je de Daily 30, Daily 60 of Daily 90 hebt gehaald.

Is het wat?

Het enige nadeel is dat Human toch wel impact heeft op de batterij, al hebben de makers geprobeerd daar iets aan te doen. Maar het continu in de gaten houden van je locatie en het sturen van notificaties kost nou eenmaal (een beetje van je) batterij. Los daarvan is Human echt een aanrader voor mensen die wat meer lichaamsbeweging willen. Ik heb de app destijds verwijderd omdat ik op Breeze was overgestapt en omdat het weinig zin had om met vijf verschillende apps mijn beweging te meten (de Fitbit in m’n broekzak doet dat trouwens ook al en stuurt het door naar een app). het is maar net wat jou het meeste aanspreekt: Human, Moves of Breeze. Ze pakken het allemaal net iets anders aan, maar het doel is hetzelfde: zorgen dat jij je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging houdt.

Human downloaden

Human is alleen te downloaden voor iPhone en werkt het beste als je een recente iPhone (iPhone 5s of nieuwer) hebt, want dan kan de app alle bewegingsdata goed meten.

Eerder verschenen: