Is de HTC HealthBox z’n geld waard?

Under Armour en HTC bieden de HealthBox ook in Nederland aan. Voor 449 euro krijg je een setje wearables, bestaande uit een polsband, hartslagband en weegschaal. Voor het uitlezen van de gegevens heb je de UA Record-app voor iOS en Android nodig. Is het de moeite waard om voor 449 euro de HealthKit te kopen? Ik heb de inhoud van het pakket eens bekeken.

HTC Healthbox

Wat is de HTC Healthbox?

HTC verkoopt het pakket op de eigen site. De weegschaal en de polsband zijn ook los verkrijgbaar voor 199 euro en voor de hartslagband betaal je 89 euro. Alle apparaten maken via een draadloze connectie verbinding met je smartphone en de UA Record-app die daarop staat. HTC levert de hardware, Under Armour de software. Het idee achter de box is dat je in één keer klaar bent om een compleet beeld te krijgen van je fitheid, beweging, slaap en voedingsgewoontes. In de VS kost de box $400, dus het kan de moeite lonen om eentje mee te nemen als je toch nog van plan was om een trip naar Amerika te maken.

Under Armour Healthbox in de badkamer

Is de HTC Healthbox z’n geld waard?

Interessant is natuurlijk de vraag of het wel de moeite is om zo’n compleet pakket aan te schaffen. Op het eerste gezicht wel: je krijgt drie apparaten die nauw met elkaar samenwerken. Voor mensen die plotsklaps de ingeving krijgen om gezonder te gaan leven, is het een handig pakket: je hoeft er verder niet over na te denken, HTC en Under Armour hebben al gezorgd dat alle apparaten goed met elkaar samenwerken.

Maar dat geldt eigenlijk voor alle apparaten die je tegenwoordig koopt. Neem een Withings-weegschaal, lees je bewegingsdata van je Fitbit in en leg je eetgewoonten vast met MyFitnessPal. Sterker nog: de UA Record-app kan ook al data van MyFitnessPal inlezen (de app is eigendom van het bedrijf) en je kunt elk type hartslagmeter aansluiten die met Bluetooth Smart werkt. Fitnesstrackers? Natuurlijk hebben de twee fabrikanten het liefst dat je een UA Band koppelt, maar het werkt ook met andere activiteitentrackers, die bijvoorbeeld met Google Fit hun data uitwisselen.

Lees ook: 18 apps en wearables die met Google Fit samenwerken

Het mooie is dat je met UA Record heel mooi de data kunt vergelijken, bijvoorbeeld om het verband tussen fitness, slaap, stappen en voeding te zien. Maar dat kan dus ook als je andere accessoires aanschaft, waarbij je zelf de keuze hebt uit verschillende modellen.

UA HealthBox Polsband

UA Polsband

Laten we eens naar de afzonderlijke onderdelen kijken. De UA Polsband is bedoeld om de hele dag te dragen. Het is te gebruiken om je dagelijkse beweging, trainingen en slaap te meten. Het design lijkt op de Nike+ Fuelband en bestaat uit een naadloze band. Het scherm is onopvallend verborgen onder een buitenlaag van rubber. Daardoor verdwijnt de technologie uit beeld, meent de fabrikant. Maar door de verdikking op je pols ziet deze Polsband er nog steeds uit als een technische armband, niet als een sieraad.

Aan de binnenkant zit een optische hartslagmeter aan de binnenkant die je rusthartslag meet, niet je actieve hartslag. Op dit punt levert de Polsband nauwelijks meer functionaliteit dan een doorsnee fitnessarmband, maar is met een prijs van €199 wel behoorlijk duurder. Voor dat geld koop je ook een GPS-sporthorloge met hartslagmeter, die zowel je rusthartslag als actieve hartslag kan meten. Dat scheelt je weer een (vervelende) borstband en het is nog goedkoper ook.

De batterij in de Polsband is supersnel op te laden in slechts een halfuurtje; daarna kun je er weer 5 dagen mee wandelen en sporten. Omdat de Polsband al wat langer op de markt is in de VS (waar hij de UA Band heet), zijn er ook al heel wat gebruikerservaringen. Die zijn helaas niet te best. De grootste klacht is dat het aantal stappen niet overeenkomt met andere stappentellers. Ook zul je tijdens het sporten de UA Hartslagband moeten koppelen, om aan de hand van ledlampjes de hartslagzone te kunnen zien.

UA Hartslagband

De UA Hartslagband is nodig als je wilt gaan sporten. Het compacte model heeft een uitneembare sensor, zodat je de borstband in de wasmachine kunt doen. De UA Hartslagband geeft een schatting van de verbrande calorieën (zoals bekend is het nooit mogelijk om dat heel nauwkeurig te berekenen) en je kunt ook via de UA Record-app je hartslagzones instellen, zodat de ledlampjes op de polsband duidelijk aangeven of je in de juiste zone zit.

UA HTC HealthBox: de weegschaal

UA Weegschaal

De UA Weegschaal is voorzien van Wi-Fi en is cirkelvormig – in tegenstelling tot veel andere slimme weegschalen. De bovenkant is gemaakt van glas en voorzien van een speciale verfsoort die geleidend is. Via de weegschaal krijg je inzicht in je gewicht en lichaamsvetpercentage. Maximaal 8 gebruikers kunnen hun gewicht bijhouden via deze weegschaal, waarbij iedereen met z’n eigen smartphone kan synchroniseren. De zwarte weegschaal beschikt ook over Bluetooth.

Het leuke van de weegschaal is dat deze je herkent en je naam laat zien als je erop stapt. Maar ook bij deze weegschaal zijn er klachten over de correctheid. Als je er meermaals op gaat staan, krijg je verschillende metingen te zien, klagen testers en gebruikers in de VS. De verbinding valt ook nog wel eens weg.

Under Armour Healthbox

Het goede nieuws: de UA Record-software

Gelukkig is er ook goed nieuws: de UA Record-app is een van de beste in z’n klasse. Het legt alle informatie vast en biedt je een duidelijk overzicht van al je data. Je kunt de getoonde data ook nog aanpassen aan je voorkeuren. Under Armour is ook eigenaar van de apps MyFitnessPal en MapMyRun, waarmee je je voedingsgewoontes en hardloopactiviteiten kunt vastleggen. Bovendien werkt UA Record samen met Google Fit, zodat je alle data van meerdere apps onderling kunt synchroniseren en overzichtelijk bekijken in de UA Record-app.

De UA Record-app laat op het startscherm een grote cirkel zien, met 4 kwadranten: dagelijkse activiteit, fitnessactiviteiten, slaap en calorieën. De app toont ook je rusthartslag, laat in grafieken zien hoe je activiteitenniveau in de loop van de dag veranderde en geeft je de mogelijkheid om in te vullen hoe je je voelde. Zo kun je data met elkaar vergelijken, om uiteindelijk je gedrag te veranderen.

HTC HealthBox? Niet nodig

Eigenlijk heb je de HTC HealthBox helemaal niet nodig, zoals je al aan het begin van dit artikel kon lezen. Het is zelfs onhandig, want de UA Hartslagband werkt alleen met de UA-app, terwijl je de hartslagmeter in de toekomst misschien wilt koppelen met een andere sportapp. Wil je data in de UA Record-app inlezen, dan kun je bijvoorbeeld Endomondo of MapMyRun gebruiken om te hardlopen. Ook kun je workouts meteen meten in de UA Record-app, zodat je eigenlijk niet de polsband nodig hebt. Je moet dan wel je smartphone meenemen tijdens het sporten of een alternatieve fitnesstracker gebruiken. UA Records werkt ook met Apple’s HealthKit, zodat je met nog veel meer apps en wearables je data kunt uitwisselen.

Zoals gezegd kun je ook zelf een HealthBox samenstellen, bestaande uit een fitnessarmband, weegschaal en hartslagmeter. Hoe ziet zo’n alternatieve HealthBox er dan uit?

  • Fitbit Charge HR: €119
  • Runtastic Bluetooth Smart-hartslagmeter: €59
  • Withings Wi-Fi-weegschaal met vetmeting: €169

Totaalprijs: €350

Let er bij Fitbit op dat deze fitnesstrackers niet standaard samenwerken met Google Fit en Apple’s HealthKit, dus je zult via een omweg moeten zorgen dat het in jouw favoriete app terechtkomt. Op de website van IFTTT vind je een hoop mogelijkheden om de data uit te lezen en naar andere apps te sturen.