HIIT it! Met deze slimme sportmat voor je oefeningen

Voor een HIIT-training heb je geen hulpmiddelen nodig. Het enige wat je hoeft te doen is wat bodyweight-oefeningen uitvoeren op een matje. Dat kan ook een dik tapijt zijn, als het maar zacht genoeg is. Je zult alleen zelf moeten bijhouden hoeveel sets herhalingen je doet. Dat klusje kan deze slimme gymnastiekmat overnemen. De HIITMat staat in verbinding met je smartphone en houdt bij wat jij doet. Via crowdfunding proberen de bedenkers geld in te zamelen.

HIITMat

De HIITMat doet misschien wel wat denken aan het dansspelletje ‘Dance Dance Revolution’ van Konami. Maar er staan geen pijlen op en het is ook niet de bedoeling dat je op de maat van de muziek gaat huppelen. In plaats daarvan moet je handen en voeten op bepaalde plekken op de mat zetten om de voorgeschreven HIIT-oefeningen uit te voeren. De smartphone-app controleert of je de oefeningen wel goed uitvoert en telt het aantal herhalingen.

HIITMat oefeningen

Zo werkt het:
Nadat je de smartphone in een houder hebt gezet en deze met een kabel op de HIITMat hebt aangesluiten kan het sporten beginnen. In de mat bevinden zich sensoren die per oefening geactiveerd worden. Op de smartphone zie je op welke vlakken je met handen en voeten moet staan. Heb je een fitnesstracker, dan kun je die ook koppelen met het systeem via Bluetooth. De app toont dan ook de intervaltijd voor de HIIT-oefeningen (HIIT staat voor High Intensity Interval Training, waarbij je korte intensieve activiteiten afwisselt met rust). Met een gekoppelde fitnesstracker kun je ook de verbrande calorie├źn en je hartslag zien.

De kabelverbinding tussen de mat en de smartphone is misschien wat onpraktisch. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de sportmat wegglijdt of als je tegen de iPhone aan stoot. Dat kan volgens de bedenkers niet gebeuren. De mat is bovendien antibacterieel behandeld zodat zweet ook geen probleem is.

Erg hard gaat het nog niet op Kickstarter, want van de ruim 50.000 euro die nodig is is nog maar een klein gedeelte opgehaald. Maar misschien komt het nog goed. Je kunt voor 115 euro meedoen.