Hartslagmeter met borstband

Hartslagmeter met borstband meet nauwkeuriger dan op je pols

Wat we eigenlijk al wisten is nu ook bewezen in een onderzoek. Hartslagmeters met een borstband meten je hartslag nauwkeuriger dan wanneer je je hartslag op je pols meet. Dat schrijven artsen van het hart- en vaatziekte-instituut in Cleveland (Ohio) in het medische vakblad JAMA Cardiology.

Hartslagmeter met borstband nauwkeuriger

De onderzoekers vroegen vijftig gezonde testpersonen om op een loopband te gaan wandelen en rennen. Ze droegen daarbij een borstband (Polar H7) en een viertal polshartslagmeters, namelijk de Apple Watch, Mio Alpha, Fitbit Charge HR en de Basis Peak. Overigens valt er wel wat op te merken over het onderzoek, want dit zijn niet de nieuwste wearables en bovendien werd er maar één borstband meegenomen in de test.

Die borstband presteerde daarbij wel buitengewoon goed: de metingen waren in 99 procent van de gevallen accuraat, terwijl de Apple Watch met 91% als meest nauwkeurig uit de bus kwam. De Polar presteerde bijna net zo goed als de professionele meting met een ECG-apparaat.

In rust is een hartslagmeter op je pols ook best nauwkeurig, maar naarmate je harder gaat sporten en heviger gaat bewegen neemt de nauwkeurigheid af. De Fitbit Charge onderschatte de hartslag en haalde een nauwkeurigheid van 84%, terwijl de Basis Peak juist de metingen overschatte met een score van 83 procent.

Waarom werkt een borstband beter?

Als je om medische redenen je hartslag in de gaten wilt houden kun je dus beter een borstband gebruiken. Die zijn voorzien van elektrodes op de huid, die het elektrische signaal van de hartslag rechtstreeks opvangen. Bij een polshorloge zou je ook elektrodes kunnen gebruiken, maar je pols zit veel verder van je hart waardoor het signaal niet zo sterk en zuiver is als via een borstband. Polshartslagmeters werken meestal met een optische lichtstraal, die variaties in de doorbloeding van je pols meet.