GOqii fitnesstracker

GOQii pakt het anders aan: gratis fitnesstracker uit India

Er zijn al genoeg fitnesstrackers, zoals die van Fitbit en Jawbone. GOQii pakt het echter anders aan: deze start-up uit India heeft de overstap naar Californië gemaakt en is van plan om de fitnesstrackers gratis weg te geven. In ruil daarvoor moet je wel een maandabonnement van $29 afsluiten om je data te laten analyseren.

GOqii fitnesstracker

GOQii: gratis fitnesstracker

Dat is ook meteen het sterke punt van GOQii: zorgen dat je nuttige informatie haalt uit je fitnessdata. De gratis fitnessarmband meet de gebruikelijke data zoals stappen, afstand, calorieën en slaappatroon. Een persoonlijke coach helpt je op afstand om de data te analyseren en geeft je advies op welke punten je kunt verbeteren. Via tekstberichtjes kun je communiceren met je coach. Eventueel kun je ook maandelijks een telefoontje plegen om bij te praten.

Het mooie van het systeem is dat je niet eens de GOQii hoeft te dragen. Je kunt ook je favoriete andere wearable gebruiken, zoals een Fitbit, Jawbone UP of Misfit, een Apple Watch of apparaat dat Google Fit ondersteunt. De bijbehorende smartphone-app kan data van al deze apparaten inlezen en kan ook slaapgegevens, water- en voedselconsumptie registreren. Je verdient karmapunten, die je kunt doneren aan een goed doel.

Fitnesstracker uit India

Denk je bij een fitnesstracker uit India aan technologie van vorig jaar en spullen die zo goedkoop zijn dat ze bijna uit elkaar vallen, dan zijn er genoeg redenen om je beeld bij te stellen. GOQii is India’s meest succesvolle digitale gezondheidsstart-up. Ze hebben voormalig Google-topman Amit Singhal in huis gehaald om de launch in de Verenigde Staten te begeleiden. Als je naar techbedrijven zoals Google kijkt, dan zitten daar vaak mensen met Indiase roots op topposities, die echt wel weten wat er in Silicon Valley speelt. Singhal brengt vooral kennis over kunstmatige intelligentie en machine learning mee naar GOQii, dat ze gaan gebruiken om te zorgen dat de dienst beter leert van jouw behoeften en prestaties.

GOQii fitnessarmband

CEO Gondal kwam op het idee om een wearable te gaan maken, toen hij bij India Games werkte en er een ongezonde levensstijl op na hield. Hij maakte lange werkdagen en had slechte eetgewoonten. Met zijn coach wisselde hij gegevens uit over waterconsumptie en eetgewoontes. Dat bleek te helpen en Gondal ging nadenken over een manier om veel meer mensen op deze manier te gaan helpen. Ook in India willen mensen graag fit worden, waarbij de uitdaging is dat veel mensen nog niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van wearables. Mensen aarzelen nog. GOQii wil met de coaching vooral zorgen dat mensen gemotiveerd blijven en hun fitnessarmband niet na een paar maanden al in het nachtkastje liggen.

De vraag is alleen of het gaat werken: $30 per maand is meer dan je kwijt bent aan een (budget-)sportschoolabonnement.