Fitste landen van Europa

Google Maps gaat niet langer calorieën tellen

Calorieën tellen is niet erg exact. Een zwaarlijvig mens heeft nou eenmaal meer energie nodig om een kilometer te lopen dan iemand die licht van gewicht is. Toch is dik of dun zijn niet de reden dat Google een schatting van calorieën uit de Google Maps-app heeft weggehaald.

Als je in Google Maps op de iPhone een route plande, kreeg je meteen te zien hoeveel calorieën je kon verbruiken door te gaan lopen in plaats van autorijden. Een leuk initiatief, maar het viel niet goed bij de gebruikers. Vooral het feit dat Google liet zien hoeveel ‘mini cupcakes’ je met die wandeling zou kunnen verbranden, schoot bij gebruikers in het verkeerde keelgat. Boze gebruikers vonden dat extreme focus op calorieën ongezond is, vooral voor mensen die aan eetstoornissen lijden. Telkens bij het opzoeken van een route geconfronteerd worden met calorieën en cupcakes is niet goed voor je.

Google Maps en calorieën

Google Maps toonde bij het cijfer een uitleg dat de gemiddelde persoon 90 calorieën per mijl verbrandt. Omdat in perspectief te plaatsen vermeldde Google erbij hoeveel mini cupcakes (110 calorieën) je zou kunnen eten. Sommige mensen vonden het een sympathieke manier om inzichtelijk te maken waarom je beter kunt lopen dan een taxi pakken, maar anderen vonden het maar vervelend, dat ongevraagde gezondheidsadvies. Je kon het ook niet uitschakelen. Ze vonden dat calorieschattingen voor ‘gemiddelde’ personen zo vaag zijn dat je er niet veel wijzer van wordt.

Voor mensen die toch willen weten hoeveel calorieën een wandeling kost: er is een alternatief. De app CityMapper heeft een soortgelijke functie die bij een wandel- en fietsroute toont hoeveel calorieën je ermee verbrandt. Hoeveel mini cupcakes dat is zul je zelf moeten uitrekenen.