google-fit-featured

Google Fit gaat continu hartslag meten

Google Fit heeft een aantal nieuwe functies voor Android Wear gekregen. In versie 1.70 wordt het mogelijk om je hartslag continu bij te houden. Ook zijn er nieuwe weergaves voor het bekijken van je activiteiten tijdens het sporten zelf.

Google Fit kan continu hartslag meten

De nieuwste update van Google Fit laat de app een stuk beter samenwerken met je Android Wear-smartwatch. Ook is er een handige app-shortcut toegevoegd op smartphones. Daarmee kun je direct het gewicht van die dag vastleggen – voor het geval je geen connected weegschaal hebt en het daarom handmatig moet doen.

Android-Wear

Op de smartwatch kun je met Google Fit nu makkelijker je historie bekijken. Dit doe je via de tijdlijn van sportactiviteiten. Voorheen kun je dit alleen zien op je smartphone.

Google Fit: meer functies voor hardlopers

Voor hardlopers zijn er ook nieuwe functies: tijdens het hardlopen zie je de pauzeknop duidelijker in beeld, zodat je deze snel kunt indrukken, terwijl je aan het uitpuffen bent. De informatie over afgelegde afstand en dergelijke schuift naar onderen, dus je moet voortaan swipen om de voortgang te zien. Heb je een smartwatch met speaker, dan kun je gesproken updates activeren. Je krijgt dan tijdens het hardlopen te horen hoe je presteert, zodat je niet op het scherm hoeft te kijken. Je geeft zelf via de instellingen aan hoe vaak je deze updates wil horen, bijvoorbeeld elke 5 minuten of elke kilometer.

Continu hartslag meten met Google Fit

Wil je met Google Fit continu je hartslag meten, dan heb je wel een Huawei Watch 2 of een LG Watch Sport nodig. Deze horloges meten de hele dag je hartslag, dus ook als je in rust bent. Opmerkelijk is dat je niet de mogelijkheid hebt om dit uit te schakelen, waardoor het een behoorlijke aanslag op je batterijduur zou kunnen zijn. Later komen er meer smartwatches waarmee je ook continu je hartslag kunt meten; dit is afhankelijk van de fabrikant. Hopelijk heeft Google tegen die tijd ook een schakelaar toegevoegd, voor als je niet continu wilt meten.

LG Watch Sport

Google bepaalt wat je ziet

De nieuwe weergave zorgt ervoor dat je op de smartwatch recente workouts te zien krijgt. Tik op het overzicht en je krijgt nog meer workouts in beeld. Daarnaast is de weergave van activiteiten sterk veranderd – en niet ten goede. Je kunt bijvoorbeeld niet meer instellen welke eenheden je in beeld wilt zien. Google bepaalt dit nu, terwijl je voorheen kon kiezen of je stappen, afstand, tempo, snelheid, calorie├źn of verstreken tijd te zien kreeg.

In plaats daarvan krijg je alleen relevante zaken realtime te zien. Tijdens het hardlopen zie je bijvoorbeeld niet het aantal stappen, tijdens het wandelen wel. Bij het fietsen krijg je de snelheid in kilometers per uur te zien, terwijl je als hardloper het tempo te zien krijgt. Wil je alle statistieken toch bekijken? Dat kan alsnog, maar dan zul je wel na afloop van je workout moeten kijken.

Het stoppen van een workout gaat anders dan voorheen. Als je van boven naar beneden over het scherm veegt komt er een optie in beeld om je workout te pauzeren of te stoppen.

Google Fit downloaden

Je kunt Google Fit downloaden via de Play Store via onderstaande link. De minimaal vereiste Android-versie verschilt per toestel en fabrikant.

Downloaden: Google Fit

Android Wear 2.0: alls over de nieuwe (fitness)functies