Polar M200

Goedkope sporthorloges die toch geen crap zijn

Niet iedereen heeft zin om een paar honderd euro uit te geven voor een sporthorloge en een fitnesstracker biedt vaak net niet genoeg functies. Daarom vind je hier een overzicht van goedkope sporthorloges die je hartslag, snelheid, afstand en tempo meten maar die toch heel betaalbaar zijn.

Goedkoop sporthorloge en toch kwaliteit?

Als je een goedkoop sporthorloge zoekt wil je natuurlijk geen rotzooi, dat na een paar keer dragen uit elkaar valt. Daarom hebben we de budgetmodellen van bekende merken uitgezocht. Soms zijn we uit de collectie van vorig jaar, maar ze zijn kwalitatief prima. Bevalt het, dan kun je later altijd nog upgraden naar een nieuwer of duurder model van hetzelfde merk.

Garmin Forerunner 25

Garmin Forerunner 25

Zoek je een hoop functies voor weinig geld, dan moet je de Garmin Forerunner 25 hebben. Dit model is voorzien van GPS en Bluetooth en is waterdicht tot een diepte van 50 meter. De batterij gaat 10 uur mee. Een hartslagmeter zit er niet in, maar je kunt eventueel een borstband met hartslagmeter koppelen. Dat is bovendien nauwkeuriger dan meten op je pols.

Garmin is de bekendste naam op het gebied van GPS-sporthorloges, dus je zit met dit merk altijd goed. De Garmin Forerunner 25 is voorzien van GPS zodat je nauwkeurig weet waar je hebt gelopen, zonder dat je een smartphone hoeft mee te nemen. Het horloge meet snelheid, afstand, tempo en verbrande calorieën. Je kunt het horloge ook de hele dag dagen om je stappen te meten. Zit je te lang stil, dan krijg je een waarschuwing.

Garmin werkt met Garmin Connect, zodat je je activiteiten via een gratis app en online kunt bekijken. Ook kun je je data synchroniseren met MyFitnessPal, Strava en andere diensten. Je kunt kiezen uit twee groottes, die een iets verschillende batterijduur hebben. Reken op 10 uur gebruiksduur als je gaat sporten met GPS-tracking en 10 weken als je het horloge alleen als stappenteller gebruikt.

Verkrijgbaar voor ca. 130 euro

TomTom Runner 3

TomTom Runner 3

Het Nederlandse bedrijf TomTom maakt al een aantal jaren sporthorloges. Al veel langer maken ze GPS-navigatiesystemen, dus het is logisch dat er in dit model ook een GPS-ontvanger zit. Je koppelt het horloge via Bluetooth en kunt vervolgens met GPS ingeschakeld maximaal 11 uur gaan sporten. Hij is waterdicht tot 40 meter. De TomTom Runner 3 is heel compleet met ingebouwde hartslagmeter, een muziekspeler en vastleggen van routes. Raak je verdwaald dan kan het horloge je ook terugbrengen naar je auto of fiets. Er is 3GB interne opslag aanwezig om muziek te luisteren via een setje aangesloten Bluetooth oordopjes voor hardlopers. Het horloge legt afstand, hartslag en tempo vast terwijl jij lekker naar muziek luistert. Met een bijbehorende app op je smartphone of computer kun je de data uitlezen. Kijk voor een koopje ook eens naar het eerdere model, de TomTom Runner (ca. 70 euro).

Verkrijgbaar voor ca. 130 euro

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

Eigenlijk hadden we in dit overzicht liever de Fitbit Blaze genoemd, het sporthorloge van Fitbit. Maar die valt met een prijs rond de 200 euro buiten het budget. Maar geen nood: je kunt ook de Fitbit Charge 2 om je pols doen. Die heeft eigenlijk dezelfde functies, maar heeft meer de vormfactor van een fitnessband. Je kunt er ook informatie op aflezen. Minpuntje is dat er geen GPS in zit en dat is gunstig voor de batterijduur: die gaat namelijk wel zo’n 5 dagen mee. Hij is spatwaterbestendig en legt via Bluetooth connectie met je smartphone, waarop je uitgebreidere statistieken kunt aflezen.

Review: Fitbit Charge 2, de verbeterde versie van Fitbit’s bestverkochte fitnesstracker

Het handige van deze Fitbit is de continue hartslagmeting. Ook is het een wearable die je de hele dag kunt dragen, in tegenstelling tot de vaak wat té sportief uitziende sporthorloges. Fitbit meet bovendien je slaapgedrag. Tijdens het sporten kan de armband talloze activiteiten registreren en herkent veel activiteiten zelfs automatisch op basis van je beweging. De Charge 2 legt daarbij je afstand, hartslag en andere metingen vast. Met trillingen blijf je op de hoogte van binnenkomende berichtjes en telefoongesprekken. Let op dat er verschil is tussen de Charge HR (het oude model) en de Charge 2 (het nieuwste model).

Verkrijgbaar voor ca. 160 euro

Polar M200

Polar M200

Polar is een bekende naam op het gebied van sporthorloges. De M200 ziet er onopvallend uit zodat je dit horloge ook overdag kunt dragen. En alles zit erin: GPS, hartslagmeter en Bluetooth. Ook krijg je meldingen van je smartphone, een persoonlijk trainingsprogramma via de bijbehorende app en een batterijduur van maar liefst een week. Omdat je dit horloge de hele dag kunt dragen is het prettig dat er ook een stappenteller op zit. De Polar Flow-app werkt met andere sport- en fitness-apps zodat je ook data kunt uitwisselen. Je kunt kiezen uit een bandje in zwart of rood, maar er zijn ook losse bandjes in allerlei kleuren verkrijgbaar. Vind je deze toch nog iets te duur, dan adviseren we de Polar A300 (ca. 85 euro) maar die heeft geen GPS en geen hartslagmeter.

Verkrijgbaar voor ca. 150 euro

Garmin Vivosmart HR+

Garmin Vivosmart HR+

Ook dit is geen typisch horloge met ronde wijzerplaat, maar een wearable die er meer uitziet als een fitnesstracker. Er zit gelukkig wel GPS in en hij meet ook je hartslag. De batterij gaat 5 dagen mee en je kunt er tot 5 meter diepte mee duiken. Je wordt door het uiterlijk misschien wat op het verkeerde been gezet, maar in de Garmin Vivosmart HR+ vind je toch alles wat je ook in een sporthorloge verwacht. De Vivosmart HR+ werkt net als de eerder genoemde Garmin Forerunner 25 met Garmin Connect om je data uit te wisselen met andere diensten. Het scherm staat altijd aan en is makkelijk af te lezen in zonlicht. Je kunt afstand, tempo, hartslag en andere waarden op het scherm aflezen en je krijgt ook meldingen van je smartphone. Bij continu gebruik van GPS gaat het horloge maximaal 8 uur mee, genoeg voor twee (of drie?) marathons.

Verkrijgbaar voor ca. 180 euro