mi-band-leder

Fitnessarmband voor 10 euro: hoe kan dat?

Fitnessarmbanden kosten al snel rond de honderd euro. Maar het Chinese merk Xiaomi heeft nu een Xiaomi Mi Band aangekondigd, die maar 10 euro kost. Veel functies zitten er niet in, maar het ziet er wel prima uit.

De kans is groot dat je nog nooit van Xiaomi hebt gehoord. Kan kloppen, want dit Chinese merk is nog vooral bekend in eigen land. Maar ook in de westerse wereld wordt al vol belangstelling gekeken naar wat Xiaomi zoal doet. Het bedrijf heeft zich voorgenomen om Apple zoveel mogelijk te imiteren. En dus staat de CEO van Xiaomi in een zwarte coltrui op het podium als er nieuwe producten aangekondigd moeten worden – net als zijn grote voorbeeld Steve Jobs. De website van Xiaomi ziet eruit zoals die van Apple, de producten hebben hetzelfde uiterlijk. Maar soms kondigt Xiaomi ook iets aan, dat ze zelf hebben verzonnen, zoals deze Mi Band.

xiaomi-mi-band-kleurenDe Mi Band is een fitnessarmband die je slaapbedrag kan meten, die als fitnesstracker dienst doet en die je ook kan gebruiken om je telefoon te inlokken. Je hoeft dus geen pincode meer in te voeren om toegang te krijgen tot je toestel. De Mi Band kan je op het juiste moment wakker maken en biedt daarmee eigenlijk alle basisfuncties die je verwacht. En dat voor maar 10 euro, hoe kan dat?

Ten eerste: massaproductie. Ook zit er geen schermpje in de armband en de uitvoering is verder ook zo simpel mogelijk gehouden. Het plastic bandje is vrij smal en uitgevoerd in meerdere kleuren. In feite is het niet meer dan een bandje met een chip. Hij is waterdicht en heeft een standbytijd van 30 dagen. Je kunt het bandje tijdens het zwemmen en sporten gewoon om houden. Vind je de uitstraling van de Mi Band wat te sportief, dan zijn er ook uitvoeringen met en lederen bandje en een model waarbij je het bandje meermaals rondom je pols kunt doen. Net als bij de Fitbit Flex en de fitnessarmband van Sony kun je de tracker uit het armbandje halen en omwisselen voor een ander bandje.

Voor wie?

De Mi Band is vooral gericht op de massa: mensen die voor een habbekrats een fitnessarmband willen kopen. De prijs in China wordt CNY79 ($13), omgerekend 10 euro. De vrolijke kleuren en het plastic zullen vooral mensen aanspreken die van kleurrijk en sportief houden. Ook heb je een Android-toestel nodig om de metingen te kunnen uitlezen, bij voorkeur een Xiaomi-toestel.

Is het wat?

De eerste indrukken van de Mi Band zijn redelijk goed. De armband is licht van gewicht, maar ziet er wel wat goedkoop uit. Dat komt door het plastic en de vrolijke kleuren, die mensen moeten aanspreken die van kleurrijk en vrolijk houden. Je kunt op de Mi Band niets aflezen, omdat er geen schermpje in zit. Je zult dus de bijbehorende Android-app moeten gebruiken. Het leuke is dat het meer is dan een fitnessaccessoire. In de toekomst zou je er ook je voordeur mee moeten kunnen openen, of je verlichting inschakelen. Voorlopig zul je extra moeite moeten doen om er eentje in handen te krijgen, want het is nog onduidelijk of de Mi Band ook naar Europa komt. Voor 10 euro hoef je niet lang na te denken, als je de kans krijgt om er eentje te kopen. Doen!

mi-band-lederen-bandje

mi-band-leder