Garmin slaapfuncties

Garmin-sporthorloges kunnen meer vertellen over je slaap

Garmin heeft de slaapfuncties op de sporthorloges uitgebreid. In samenwerking met de universiteit van Kansas Medical Center krijg je meer inzicht in je slaapgedrag. Zo krijg je meer info over je slaapstadia, waarmee je kunt zien hoe je nachtrust was verdeeld in blokken met wakker, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap.

Voorheen liet Garmin veel minder data zien, maar nu kun je ook zien hoe lang je in welke fase van de slaapcyclus hebt doorgebracht en hoe vaak je wakker bent geweest tijdens de nacht. De slaapfuncties komen beschikbaar op de Vivoactive 3, Forerunner 645, Forerunner 935, Vivosport, Vivosmart 3, Vivomove HR, Vivoactive 3 Music en Forerunner 645 Music. Gebruikers van een Fenix 5 kunnen er nog gen gebruik van maken, maar Garmin belooft dat het komt.

Om je de nieuwe slaapinformatie te kunnen geven gebruikt Garmin meer data in combinatie met nieuwe algoritmes. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je hartslagdata en de bewegingen van je pols. Daarnaast wordt naar hartslagvariabiliteit gekeken. Garmin gebruikte dit eerder al voor het meten van je stressniveau. Volgens Garmin geeft de HRV aanwijzingen hoe je je slaap kunt verbeteren. Mocht je de slaapfuncties eerder al hebben gebruikt en nu merken dat je veel meer tijd in diepe slaap doorbrengt. Dit is volgens Garmin geen foutje, maar het gevolg van het feit dat het algoritme nauwkeuriger is geworden.

Garmin slaapfuncties

Met de slaapfases komt Garmin op hetzelfde niveau als Fitbit, dat al wat langer met slaapfuncties bezig was. Garmin gaat zich bij de samenwerking met de universiteit van Kansas ook richten op boezemfibrilleren, een onregelmatige hartslag die kan leiden tot serieuze gezondheidsschade. Er zullen meerdere projecten op touw worden gezet waarbij de sensoren in de Garmin-Sporthorloges worden gebruikt bij het opsporen en beter omgaan van deze hartaandoening. Alleen al in de VS hebben meer dan 2,7 miljoen mensen te maken met boezemfibrilleren. Beter inzicht in de ziekte kan helpen om het eerder te ontdekken en beter te behandelen.