rolstoel

Freewheel is een fitnesstracker voor rolstoelgebruikers

Fitnesstrackers zijn vooral bedoeld om mensen uit de stoel te krijgen. Er is een groep mensen, die dat dolgraag zou willen, maar het domweg niet kan. Mensen in een rolstoel zullen wel moeten blijven zitten en hebben dan een heel andere uitdaging: hoe blijf je fit, terwijl je niet regelmatig de trap op kan rennen of een sprintje naar de bushalte trekken, zoals doorsnee mensen? Daarom wordt Freewheel ontwikkeld, een fitnesstracker voor mensen in een rolstoel.

rolstoel
Freewheel is een fitnesstracker voor roelstoelgebruikers.

Freewheel is bedacht door Chaotic Moon Studios, een design- en ontwerpstudio in Austin (Texas). Preciezer gezegd: het is bedacht door Tyler Hively, die als content-expert bij het bedrijf werkt en zelf in een rolstoel zit. Je koppelt Freewheel aan een rolstoel. Het apparaatje meet vervolgens de spierkracht die nodig is om de rolstoel vooruit te bewegen en de omstandigheden onderweg. Op een straatweg met keien is het lastiger om vooruit te rollen, dan op een glad fietspad met asfalt.

Freewheel heeft daarvoor diverse sensoren, een barometer, gyroscoop en versnellingsmeter aan boord, zodat de snelheid, afstand, hoogteverschillen, hellingshoek en dergelijke exact bijgehouden kunnen worden. Via Bluetooth kun je bovendien je hartslag uitlezen. Al die data zou je kunnen gebruik om het terrein in kaart te brengen, zodat ook mensen die niet in een rolstoel zitten er iets aan hebben. Fietsers en wandelaars zouden in een recreatiegebied bijvoorbeeld best willen weten hoe uitdagend het terrein is. Maar ja, dan zullen al die gebieden wel door rolstoelgebruikers eerst in kaart moeten worden gebracht.

De komende maanden gaat Chaotic Moon het idee verder perfectioneren, totdat het goed genoeg is om als commercieel product uit te brengen.

Foto: Pink Sherbet Photography, Flickr Creative Commons