jawbone up move

Fitnesstrackers worden steeds nuttiger

Wist je dat Leonardo da Vinci al in de 15e eeuw een stappenteller heeft uitgevonden? Hij schetste een simpel apparaatje met een pendule om de bewegingen van 15e eeuwse Romeinse soldaten te kunnen meten. Tegenwoordig kun je er veel meer mee: slaappatroon meten, calorieën tellen en zelfs je hartslag meten. Volgens Reuters worden fitnesstrackers steeds nuttiger naarmate ze meer geavanceerde functies bevatten.

jawbone up move

In 2013 werden er 84 miljoen fitnesstrackers verkocht die tussen de $50 en $200 kosten. In 2019 zal dat aantal zijn gestegen naar 120 miljoen. Toch bevinden we ons nog in het beginstadium, aldus Neal Pire van het American College of Sports Medicine. Het meten van je lichaamsfuncties helpt sommige mensen om op het rechte pad te blijven, maar het werkt niet bij iedereen, denkt Pire. “Er zijn mensen die goed bezig zijn met een voedings- en fitnesslogboek. Anderen zijn niet geïnteresseerd. Sterker nog, ze haten het”.

Twee grote veranderingen die we de afgelopen tijd hebben gezien: hartslagmeting en steeds meer smartwatch-functies, zodat je bij voorbeeld binnenkomende sms’jes kunt zien. Die functies moeten zorgen dat mensen hun fitnesstracker langer blijven gebruiken. Momenteel blijkt dat 30 procent van de mensen die een fitnesstracker koopt, het na een halfjaar niet meer te gebruiken. Smartwatch-functies kunnen zorgen dat je er langer gebruik van blijft maken: ook al ben je niet meer zo met je gezondheid bezig, je wilt nog wel weten welke sms’jes en e-mailberichten er zijn binnengekomen en wat voor weer het wordt.

In de toekomst kunnen fitnesstrackers veel meer gaan betekenen dan simpele stappentellers, vooral als je huisarts toegang krijgt tot gegevens als hartslag. Of beter nog: als een algoritme de hartslagdata in de gaten houdt en waarschuwt als er een vreemde verandering is. De vraag is dan nog wel hoe je die informatie aan gebruikers presenteert, zonder dat ze zich een hoedje schrikken. “Afwijking geconstateerd, zoek snel medische hulp!” is misschien niet de boodschap die je zomaar op een fitnesstracker zou willen zien.