Misfit Ray

De fitnesstrackers van 2016: dit zijn de trends

Fabrikanten van fitnesstrackers lieten in januari al zien wat er dit jaar aan komt. Duidelijk is wel dat fitnesstrackers steeds meer verschillende vormen aannemen: van simpele stappentellers tot bh’s waar de sensoren al zijn ingebouwd. Dit zijn de trends voor 2016.

Misfit Ray

Misfit Ray: simpel en sjiek

De Misfit Ray is een simpele, maar sjieke armband met een een onopvallend LED-lampje. Hij meet je beweging en slaapgedrag en gaat zes maanden mee op een batterij. De ray is waterbestendig en gaat trillen als je te lang stilzit. Dit accessoire is voor 99 dollar vanaf het voorjaar van 2016 te bestellen.

Withings Go tracker

Withings Go: simpel schijfje

De Withings Go is een rond apparaatje met e-ink display die wel 8 maanden op een volle batterij meegaat. Maak de Withings Go vast aan je kleding en volg via een app of je je bewegingsdoelen hebt gehaald. Felle kleurtjes en een optioneel bandje moeten vooral het speelse uiterlijk onderstrepen. Je kunt de Go ook aan je riem dragen. Hij kost 70 euro en verschijnt in de loop van 2016. Withings maakte al eerder slimme weegschalen en elegante horloges met ingebouwde fitnesscracker.

Fitibit Blaze met zakelijke outfit

Fitbit Blaze: hoekig fitnesshorloge

Over de Fitbit Blaze hebben we al een apart artikel geschreven. Fitbit slaat in 2016 een heel andere richting in: in plaats van een simpele trackers en fitnessarmbanden van rubber hebben ze een horloge gemaakt, die het midden houdt tussen een smartwatch en een sporthorloge. Echte sportfuncties zitten er niet op, maar het is ook geen smartwatch vanwege de beperkte functies. Wel krijg je notificaties te zien en kun je stappen, slaap en andere gezondheidszaken meten. De Fitbit Blaze gaat vijf dagen mee op een batterij en kost 230 euro. Het horloge verschijnt in het voorjaar van 2016.

Misfit Specter oordopjes

Misfit Specter

Dat je fitnesstrackers niet altijd in een armband hoeft te stoppen bewijst Misfit. Dit bedrijf gaat draadloze oordopjes met ingebouwde fitnesstracker uitbrengen in 2016. Ze meten hoever je gelopen hebt, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel stappen je hebt gezet. De oordopjes verschijnen in de zomer van 2016 en kunnen ook muziek afspelen. Een prijs is nog niet bekend.

JBL Under Armour Heart Rate-oordopjes

JBL UA Heart Rate-oordopjes

Ook sportkledingmerk Under Armour gaat in samenwerking met JBL een sportieve set oordopjes uitbrengen. Zoals de naam al aangeeft zit er een hartslagmeter verwerkt in deze oordopjes. Ze zijn draadloos te gebruiken in combinatie met een smartphone. De JBL UA Heart Rate-oordopjes gaan 249 euro kosten en ligt in de loop van 2016 in de winkel.

OMSignal sportbh

OmSignal BH en slim shirt

Fitnesstrackers kun je natuurlijk ook direct in kleding verwerken. Daarom brengt OmSignal een sportbh op de markt, waar de sensoren al in zitten. De BH geeft gebruikers inzicht in hartslag, verbrande calorieën en ademhalingsfrequentie. De BH en tracker kosten 150 dollar. Voor mannen is er een shirt met ingebouwde sensoren die 275 dollar kost.

Conclusie: fitnesstrackers steeds minder zichtbaar

2016 wordt een jaar waarin je keuze genoeg hebt in fitnesstrackers. Ze zijn er in allerlei vormen, formaten en kleuren, zelfs in iets stijlvollere varianten. De trend voor 2016 is toch wel dat je fitnesstrackers steeds minder gaat zien: ze zijn verwerkt in oordopjes, kleding en armbanden, die eruit zien als sieraden. Wil je echt een budget-oplossing, dan heb je nog genoeg keus uit traditionele trackers, die op zich ook steeds kleiner worden omdat de sensoren steeds kleiner kunnen worden gemaakt. Daardoor is het vaak niet eens meer nodig om een apart apparaat mee te dragen om je stappen of je hartslag te meten.

Smartwatches bevatten vaak ook fitnesstrackers, maar er zijn nog te weinig mensen met zo’n slim horloge om het echt als bedreiging voor fitnesstrackers te zien. Opvallend was dat er op de CES 2016 in Las Vegas eigenlijk geen sporthorloges en andere ‘serieuze’ sportaccessoires werden aangekondigd van merken als Garmin. Polar kondigde wel een slimme weegschaal met app aan, waarbij je adviezen krijgt om af te vallen.