Er zijn duizenden fitnessapps te vinden in de App Store en de Google Play Store. Zoek bijvoorbeeld eens naar apps waarmee je kunt afvallen, hardlopen, fietsen of push-ups doen. Maar hoe vind je die ene app die geschikt voor jou is? Natuurlijk kun je op deze website al veel tips en adviezen vinden van apps die je het beste kunt gebruiken. Maar hulp van een expert is niet altijd bij de hand, vooral bij sporten die niet zo heel gangbaar zijn. Daarom: 5 dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een app.
1. Niveau
Past de app bij jouw fitheidsniveau of ervaring? Een hardloopapp voor marathons is niet zo geschikt voor mensen die net beginnen met hardlopen. Het motiveert niet als je een app gebruikt die eigenlijk boven jouw niveau ligt en die gericht is op gevorderde sporters. Andersom raak je al snel verveeld als je een app kiest die eigenlijk te makkelijk voor je is. Als beginner kun je het beste kiezen voor apps die al zoveel mogelijk keuzes voor je hebben gemaakt. Stel bijvoorbeeld dat je aan krachtsport wilt gaan doen. Een app waarin al schema’s zijn opgenomen, waarin precies staat welke oefeningen je moet doen, met hoeveel sets en herhalingen, helpt je op weg. Een app met 10.000 verschillende oefeningen voorzien van video’s en achtergrondinformatie over welke spieren worden belast, doet dat niet. Van een dergelijke app raak je alleen maar in verwarring. Mensen die al fit zijn en een sport goed kennen, hebben veel meer aan zo’n app, want ze kunnen precies de spiergroepen trainen die ze belangrijk vinden en ze weten ook hoe ze een verantwoord schema uit een lijst met oefeningen moeten samenstellen.
2. Flexibel
Past de app zich aan jouw persoonlijke omstandigheden aan? Een hardloopschema dat voor iedereen geschikt is, is uiteindelijk niet de beste oplossing. De beste apps houden rekening met je fitheid, beschikbare tijd en eventuele tussentijdse vertragingen. Als je een training gemist hebt, moet de app de trainingen automatisch opschuiven. En als je twee weken er tussenuit bent omdat je op vakantie was, is het ook wel zo handig als de app in het schema weer even een tandje terug neemt. Idealiter houdt een app rekening met jouw leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, doelen en andere persoonlijke factoren.
3. Sociaal
Voor veel mensen kan een functie om prestaties via Twitter of Facebook te delen gestolen worden. Maar sociale functies kunnen ook helpen om meer gemotiveerd te blijven. Als anderen kunnen zien wat je zoal doet, zullen ze je ook sneller weer aanmoedigen, als blijkt dat je het even niet meer ziet zitten. Ook is het handig als je de routes die je loopt of fietst realtime met anderen kunt delen. Ze kunnen je dan tijdens een wedstrijd of training aanmoedigen en in de gaten houden waar je bent. Dat is niet alleen sociaal, maar ook een stuk veiliger als je bijvoorbeeld ’s avonds laat vaak nog een rondje gaat hardlopen.
4. Data-uitwisseling
Kun je makkelijk de data uit de app uitwisselen met andere diensten en andere apparaten? Het is handig als de data met een online account wordt gesynchroniseerd, zoals Garmin Connect of Nike+. Je kunt dan altijd je eerdere trainingen weer raadplegen, ook als je ondertussen een andere smartphone hebt gekocht. Synchroniseer je de data tussen meerdere apparaten, dan voorkom je daarmee ook dat je ooit data kwijtraakt, als je bijvoorbeeld je telefoon kwijtraakt of wanneer deze gestolen wordt.
5. Accessoires
Heb je voor de app extra accessoires nodig? Als je toch een smartphone moet meenemen tijdens het sporten, is het wel zo handig als de app optimaal gebruik maakt van alle sensoren en andere geavanceerde technologie in het toestel. Je hebt dan geen extra accessoires meer nodig, zoals fitnessarmbanden, schoensensoren en truckers. Van de andere kant kan het best handig zijn om te kiezen voor losse accessoires. Als een waterdicht sporthorloge alle gewenste metingen kan doen, hoef je geen smartphone meer mee te nemen tijdens het sporten en hoef je ook niet bang te zijn als het gaat regenen. Ga je buitenshuis sporten, dan is een GPS-functie handig, zodat je achteraf precies je locatie kunt terugzien. De bewegingssensoren in accessoires kunnen meten hoeveel en hoe intensief je hebt gesport.
En tenslotte kijk je bij een app natuurlijk ook naar de reviews in de App Store en Google Play. Een app met slechte reviews en veel klachten kun je beter links laten liggen. Toch moet je je beslissing niet puur baseren op reviews, want soms klagen mensen over kleine details: ze vinden knoppen niet mooi of hebben een heel specifiek probleem. Lees daarom de reviews met de nodige scepsis door. Sommige reviews zijn geschreven door de ontwikkelaar zelf en zijn daardoor overdreven positief, andere reviews zijn geschreven door notoire klagers. Veel apps zijn gratis, waardoor je de kans hebt om ze zonder risico uit te proberen.