sneakers

Fitness vooral op maandag

Is het je al eens opgevallen dat het op maandag veel drukker is in de sportschool? Cijfers bewijzen nu dat het echt zo is: op maandagen wordt er veel meer gesport. Maar de verschillen zijn minder groot dan je denkt.

Uit cijfers van Jawbone, fabrikant van fitnessarmbanden, blijkt dat er op maandag het meest wordt gesport. Het gaat dan trouwens niet alleen om bezoekjes aan de sportschool, maar ook sportief wandelen, hardlopen en andere activiteiten. Later in de week doen neemt de animo om actief te zijn af, met een dieptepunt in het weekend. Maar zaterdag en zondag zijn wel weer de dagen dat mensen graag activiteiten buitenshuis doen, zoals een flinke bos- of strandwandeling.

workouts-per-weekdag

Vrijdag is de dag waarop mensen het minst actief zijn. Het blijkt uit cijfers van 100.000 mensen die een Jawbone UP gebruiken, een fitnessarmband die in Nederland ook behoorlijk populair is. Er werd gemeten over een periode van twaalf maanden, van augustus 2013 tot augustus 2014.

sportactiviteiten-weekend

Wandelen in het weekend

Voetbal blijkt duidelijk een mannensport. Wandelen trekt meer vrouwen, vooral in het weekend. Na het weekend beginnen mensen weer met frisse energie aan hun andere sportactiviteiten. Volgens Monica Rogati, bij Jawbone verantwoordelijk voor data, is er sprake van een ‘Maandag begin ik!’-effect. In de loop van de week zakken de goede voornemens weer weg. Ook de eetgewoonten van mensen veranderen in de loop van de week: op maandag wordt meer boerenkool en quinoa gegeten, op zondag meer bacon.

hardlopen-versus-wandelen