fitbit-fietsen

Wielrennen en mountainbiken met Fitbit

fitbit-fietsen
De Fitbit Surge kan nu fietsactiviteiten meten.
Met Fitbit kun je vanaf nu ook fietsactiviteiten meten. Je hebt er wel een Fitbit Surge sporthorloge voor nodig, want dat is het enige product waarmee het werkt. De normale Fitbits (One, Charge, Flex en dergelijke) zijn nog steeds vooral bedoeld om stappen te tellen. De Fitbit Surge kan na een fietstocht de afgelegde afstand, verstreken tijd, gemiddelde snelheid, hartslag en calorieverbruik laten zien. Die gegevens worden vervolgens weer draadloos naar de Fitbit-app op je iPhone of Android-toestel gestuurd, waar je nog wat aanvullende info zoals routes, snelheid en hoogteverschillen kunt zien.

Wielrennen, mountainbiken en BMX’en zijn populaire fietsactiviteiten, die je allemaal met de Fitbit Surge kunt meten. Wielrenners en mountainbikers kunnen nog meer info terugzien, zoals kaartn van de afgelegde route en tot op de seconde inzicht in snelheid, hartslag en hartslagzones. Je kun in het hoogteverschilprofiel zien wat de intensiteit van de rit was. Verder kun je jezelf uitdagingen stellen om eerdere prestaties te verbeteren. Het sporthorloge kan nog meer sporten aan, namelijk hardlopen, wandelen, gewichtheffen en bootcamp. Tijdens het sporten meet de Fitbit Surge meteen je hartslag en doet dat continu, zodat je achteraf kunt zien wat je gemiddelde hartslag en piekhartslag was. Dat werkt trouwens ook bij hardlopen, crosstraining en cardio-activiteiten.

Fitbit Surge of Fitbit Charge HR?

Fitbit heeft twee fitnesstrackers waarmee je continu je hartslag kunt meten: de Fitbit Surge (dat eigenlijk meer een sporthorloge is) en de Fitbit Charge HR. Welke moet je nu hebben? Dat ligt vooral aan de mate waarin je sport. Met de Fitbit Charge HR kun je ook een sportactiviteit starten, door op de knop aan de zijkant te drukken. Er gaat dan een stopwatch lopen en gedurende die periode wordt ook je gemiddelde hartslag en piekhartslag bijgehouden. Maar je kunt er niet de afgelegde route, snelheid en allerlei aanvullende data mee vastleggen.

Ben je fanatiek sporter, dan ben je beter af met de Fitbit Surge, maar die is meteen wel een stuk groter en duurder (zo’n 250 euro versus 150 euro voor de Charge HR). Omdat er meer sensoren in zitten, kun je ook meer statistieken vastleggen, bijvoorbeeld de locatie en hoogteverschillen. De Charge HR is dus puur bedoeld voor tijdsduur en hartslag, de Surge voor gedetailleerde trainingsgegevens. De dikkere Surge heeft verder als voordeel dat de batterij een week lang meegaat.