Fitbit heeft een serie functies toegevoegd waar vrouwen echt iets aan hebben: een dashboard waarmee je kunt zien hoe je maandelijkse periode verloopt, wanneer je menstruatie begint en welke factoren er meespelen op het gebied van seks, vruchtbaarheid, voeding, slaap en meer.
Dat het zo lang heeft geduurd maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat tech vooral wordt gemaakt door jonge, blanke mannen in Silicon Valley die zich vooral druk maken over hun bier- en pizzaconsumptie en veel minder over hun hormoonspiegels. En ze zijn daarmee niet de enige, want Apple had in de eerste versies van de Gezondheid-app de meest bizarre meetwaarden opgenomen, zoals zuurstofverzadiging, maar niet iets wat miljoenen vrouwen nodig hebben om te kijken wanneer ze vruchtbaar zijn.
Fitbit periodetracker
Volgens Fitbit is de periodetracker een van de meest gevraagde functies. Via de app en de Fitbit Versa en Ionic kun je nu zien waar je in je cyclus zit en dit in verband brengen met slaap, voeding en stemming. Elke dag kun je data invoeren, ook als je beschermde of onbeschermde seks hebt gehad. Je kunt zelfs invoeren wanneer je een morning afterpil hebt genomen.
Daarmee biedt Fitbit de basisfuncties die je ook in vruchtbaarheidsapps vindt. Je kunt bij Fitbit niet je lichaamstemperatuur, inname van anticonceptiepillen of de uitslagen van zwangerschapstests en ovulatietests invullen. De functie staat standaard ingeschakeld voor gebruikers die 13 jaar of ouder zijn en hebben aangegeven dat ze vrouw zijn. Je kunt het handmatig in- of uitschakelen.
Volgens Fitbit gaan de functies ervoor zorgen dat je de werking van je lichaam beter begrijpt en welk effect dit heeft op andere aspecten van je gezondheid en fitness. “En dat is nog maar het begin”, belooft het bedrijf. Voor nu kun je in de app bijhouden wanneer je periode begint, symptomen vastleggen en twee dagen van tevoren een pushbericht krijgen. Al die informatie kun je ook op de smartwatch bekijken. Daarnaast gaat Fitbit allerlei nuttige info geven over je ovulatie, vruchtbaarheid en meer, in samenwerking met twee vrouwenartsen. Zit je met vragen over onderwerpen als (peri)menopauze en meer, dan kun je ook in de community terecht.
Volgens Fitbit hebben de functies vier voordelen: je leert je lichaam beter kennen, je hebt betere gesprekken met je huisarts, je krijgt persoonlijke inzichten en er is meer innovatie mogelijk. Dat laatste is iets waar je niet meteen iets aan hebt. Maar Fitbit denkt dat ze door het verzamelen van heel veel informatie over de vrouwelijke cyclus weer tot nieuwe inzichten kunnen komen. Dat geeft Fitbit weer de mogelijkheid om nieuwe functies te ontwikkelen, op basis van het gebruik.
Dat Fitbit nu meer vrouwenfuncties toevoegt is eigenlijk niet zo gek: met de Fitbit Versa wil het bedrijf zich vooral richten op vrouwen, die de hoekige Ionic te mannelijk vonden. Verder heeft Fitbit nu vijf voorgekauwde antwoorden voor als je een berichtje binnenkrijgt op je smartwatch. Je kunt gemakkelijk antwoorden ‘yes’, ‘no’, ‘sounds good!’, ‘can’t talk now, will reply later’ en ‘what’s up?’. Dit werkt bij sms-berichten en bij berichten uit andere apps zoals Facebook Messenger, maar alleen als je beschikt over een Android-toestel. Je kunt eventueel deze standaardantwoorden aanpassen. De antwoorden mogen maximaal 60 karakters lang zijn.
Daarnaast heeft Fitbit wat nieuwe apps geïntroduceerd voor je gezondheid, zoals Sickweather. Dit is een community en app waarmee ziektes in kaart worden gebracht. Verder zijn er apps van Dexcom, Diplomat Pharmacy Inc., Fitabase, Go365 by Humana, Limeade, One Drop en Walgreens.
Meer lezen: