Fitbit smartwatch: alles wat je wilt weten

Alles wat je moet weten over de Fitbit smartwatch

Fitbit werkt aan een eigen smartwatch, die in de loop van 2017 moet verschijnen. Wat weten we al van deze Fitbit smartwatch? Is het een goed alternatief voor de bestaande sporthorloges zoals die van Garmin? Of wordt het meer een opgepimpte Fitbit-tracker? In deze gids vind je alles op een rijtje.

Wat is de Fitbit smartwatch?

Fitbit werkt al een tijdje aan een eigen smartwatch onder de codenaam ‘Project Higgs’. Door overnames van Pebble en Vector heeft het bedrijf de technologie voor het maken van smartwatches in huis gehaald. De eerder verschenen Fitbit Blaze is nog vooral een fitnesstracker, maar het nieuwe horloge moet een échte smartwatch worden van het kaliber Apple Watch.

Fitbit Smartwatch

Fitbit smartwatch: het design

Het design zou wel eens de grootste uitdaging voor Fitbit kunnen worden. Op basis van gelekte foto’s ziet de smartwatch eruit als een combinatie van de Fitbit Blaze en de Fitbit Surge. Het vierkante design is ziet er minder verfijnd uit als de Apple Watch, waarvan de hoeken zijn afgerond. De Fitbit Blaze zag er al niet erg fashion forward uit en met de nieuwe smartwatch lijkt Fitbit weer ongeveer voor hetzelfde design te kiezen. “Medewerkers die het design gezien hebben klagen erover”, aldus een bron van Yahoo Finance. “Het is erg retro met de lijnen en zo – niet echt sexy”. En wat de kleurkeuze betreft loopt Fitbit ook niet echt voorop: rosegoud was alweer een paar jaar geleden ‘nieuw’.

Aan de zijkant van de Fitbit smartwatch vind je twee knoppen, geen draaibare kroon zoals bij de Apple Watch. Qua materiaal heeft Fitbit gekozen voor aluminium.

Fitbit smartwatch grijs

Fitbit smartwatch: verwachte functies

Volgens geruchten krijgt de smartwatch van Fitbit een ingebouwde hartslagmeter, GPS, een draadloos betaalsysteem via NFC en een scherm met een helderheid van 1.000 nits. Dit is dezelfde helderheid als de Apple Watch Series 2. Er wordt ook een muziekdienst meegeleverd, namelijk Pandora. Dit maakt het voor Europese gebruikers meteen wat minder interessant. Fitbit had eigenlijk willen samenwerken met Spotify, maar die deal liep al in een vroeg stadium stuk. Mogelijk werkt Spotify aan een eigen wearable.

Wat er nog meer ontbreekt
De Fitbit smartwatch zal waarschijnlijk ook niet beschikken over de appwinkel, waar ze al een tijdje aan werken. In plaats daarvan komt er beperkte ondersteuning voor apps van externe partijen. Dat is jammer, want concurrerende smartwatches werken vaak wel met Strava, Runkeeper en MyFitnessPal samen. De Fitbit smartwatch draait waarschijnlijk op een eigen besturingssysteem, niet op Android Wear.

Fitbit zou moeite hebben om de GPS en waterbestendigheid goed te krijgen. Daardoor is het nog onduidelijk of die twee functies erin zitten.

Releasedatum van de Fitbit smartwatch

Door alle tegenvallers komt de Fitbit smartwatch veel later op de markt dan gepland: niet in het voorjaar van 2017, maar in het najaar, gelijktijdig met de verwachte Apple Watch 3. Dat zal ook de smartwatch zijn waarmee Fitbit vooral zal concurreren: het is geen echt sporthorloge zoals de Garmin en het is ook geen fashion horloge, zoals de smartwatches van Armani en Michael Kors.

Verwachte prijs van de Fitbit smartwatch

Officeel heeft Fitbit nog niets aangekondigd, maar er wordt verwacht dat de prijs van de smartwatch rond de 300 dollar zal liggen.

Waarom zou je de Fitbit smartwatch willen?

Het grootste pluspunt van de Fitbit smartwatch is de batterijduur: zo’n 4 dagen volgens bronnen. Bij de Apple Watch Series 2 kun je maximaal twee dagen met je batterij doen en de meeste Android Wear-horloges moeten dagelijks worden opgeladen.

Verder zou je de Fitbit smartwatch misschien willen hebben omdat je altijd al Fitbit-trackers hebt gebruikt en nu iets zoekt dat meer op een horloge lijkt en meer functies heeft.

Gaat de Fitbit smartwatch een hit worden?

Fitbit staat voor een hoop uitdagingen: de timing is niet echt ideaal, de interesse in smartwatches is nog niet erg groot en dan willen ze het horloge ook nog gelijktijdig uitbrengen met de huidige marktleider op het gebied van smartwatches: de Apple Watch. Fitbit valt dan een beetje tussen wal en schip: het is geen écht sporthorloge zoals dat van Garmin, het design oogt wat gedateerd en echt unieke functies zitten er niet op. Het zal daarom lastig worden om echt indruk te maken.