fitbit-armbanden

Fitbit profiteert mee van het ‘Apple Watch-effect’

Even leek het erop dat fitnesstrackers overbodig werden. Waarom zou je immers een €100 dure fitnesstracker kopen, die je altijd bij je moet dragen, als de functie al standaard in je smartphone of smartwatch zit? Maar Fitbit lijkt voorlopig weinig last te hebben van de oprukkende smartwatches. Ook de Apple Watch kan de huidige marktleider in fitnesstrackers niet van de troon stoten. Uit cijfers blijkt dat Fitbit meer producten verkoopt dan alle concurrenten samen. Er blijkt zelfs sprake van een aanzuigende werking, want sinds de Apple Watch is verschenen, is de verkoop van Fitbits alleen nog maar verder gestegen.

Rondom de feestdagen is er altijd een piek te zien in de verkoop van fitnesstrackers, ongeacht of het om Fitbit, Jawbone, Samsung of Garmin gaat. Toen de Apple Watch verscheen, werden er meteen miljoenen stuks verkocht. Vlak daarna zag Fitbit de bestellingen ook weer stijgen. Hoe kan dat?

fitbit vs apple watch verkoopcijfers

De verklaring is misschien simpeler dan we denken: Fitbit is veel goedkoper. Veel mensen hebben blijkbaar de lancering van de Apple Watch afgewacht, lazen de eerste reviews en hebben vervolgens besloten dat zo’n horloge met allerlei functies toch niet is wat ze zoeken. Een Fitbit koop je er makkelijk even bij. De goedkoopste kost net iets meer dan 50 euro, terwijl je voor een Apple Watch minstens 400 euro kwijt bent.

Lees ook: Fitbit, alles wat je wilt weten over deze fitnesstrackers

Bovendien zijn mensen die een Fitbit kopen gericht op zoek naar een specifieke oplossing. Je wilt afvallen, fitter worden of meer bewegen en een smartwatch is dan een te veel van het goede. Ze hebben de extra functies van een Apple Watch helemaal niet nodig. Andere factoren die kunnen meespelen: de moeilijke verkrijgbaarheid van de Apple Watch en het feit dat Fitbits met meerdere smartphone-besturingssystemen samenwerken. Ongeacht of je een iPhone of een Android-toestel hebt: het werkt altijd.

Eerder kon je lezen, dat Fitbit niet bang is voor de concurrentie. Maar relaxed praten over de producten van de concurrentie, dat ging Fitbit-topman James Park toch ook weer iets te ver. Na lang aandringen wilde hij wel toegeven dat hij eens een Apple Watch geprobeerd heeft.