Fitbit-mensen

Hoe moet het verder met Fitbit?

Fitbit was jarenlang de onbetwiste marktleider op het gebied van fitnesstrackers. Maar hoe lang nog? De markt voor fitnesstrackers krimpt en concurrent Huami zaagt aan de stoelpoten. Fitbit heeft de hoop gevestigd op smartwatches, maar ook die markt is niet zo gemakkelijk, met de Apple Watch als koploper. Fitbit heeft de afgelopen vier kwartalen verliezen gerapporteerd en er lijkt voorlopig geen verandering in te komen.

Fitbit: topjaren in 2015 en 2016

Sinds 2007 heeft Fitbit meer dan 70 miljoen producten verkocht, van stappentellers tot de bekende fitnessarmbandjes. De naam is zo bekend dat veel mensen een fitnesstracker vaak domweg ‘een fitbit’ noemen. In 2015 en 2016 beleefde Fitbit z’n beste jaren en verschenen er aanvullende producten zoals oordopjes en weegschalen. Maar die toptijd lijkt een beetje voorbij.

Concurrentie van Huami

Fitbit staat onder druk: momenteel domineren slechts twee bedrijven de markt, Fitbit en Huami. Die laatste naam zegt je misschien niets, maar als je de merknaam Xiaomi hoort weet je waarom het gaat. Dit is de Chinese fabrikant die supergoedkope fitnessbandjes maakt zoals de Xiaomi MiBand. Vooral in thuismarkt China hebben de Chinezen een enorme voorsprong. Nogal logisch: voor een Fitbit Alta HR betaal je €150 terwijl je voor €30 een Xiaomi met vergelijkbare functies koopt. En dan heeft Fitbit ook nog te maken met het inzakken van de markt: volgens IDC-analist Francisco Jeronimo krimpt de markt voor goedkope fitnesstrackers en is alle groei nu te vinden bij smartwatches.

Fitbit Ionic yoga

Concurrentie van Apple

Dat komt mooi uit, want Fitbit heeft hiervoor de Ionic ontwikkeld. Die ligt sinds eind 2017 in de winkels, al is het nog vooral een fitness-wearable en zijn de smartwatch-functies tamelijk beperkt. Fitbit heeft te maken met een grote concurrent waar het moeilijk tegenop te boksen is: Apple. De Apple Watch was dé hit tijdens de afgelopen feestdagen, zo blijkt uit cijfers van IDC. Apple verkocht in het vierde kwartaal 8 miljoen stuks, Fitbit 5,4 miljoen, op de voet gevolgd door Xiaomi met 4,9 miljoen stuks. Bij Apple is een groei van +57% te zien, bij Fitbit een terugval van -17%.

Dat ziet er niet rooskleurig uit.

IDC cijfers wearables 2017

“De Apple Watch heeft Fitbit onder druk gezet”, geeft analist CCS toe. Fitbit had moeite om een eigen smartwatch te maken, waardoor anderen de markt naar zich toe konden trekken. Vooral aan de bovenkant van de markt vanaf 300 euro. Voor dat geld koop je ook een Apple Watch, met een platform dat al veel verder is ontwikkeld en waarvan de vierde grote update (watchOS 4) inmiddels beschikbaar is. Volgens Canalys is de Apple Watch goed voor 51,6% van alle verkochte smartwatches.

En nu de Ionic in de winkel ligt is, blijkt niet uit de cijfers dat voormalige Fitbit-gebruikers massaal naar de winkel zijn gegaan. Tijdens de feestdagen verliep de verkoop van de Ionic stroef.

Medische wearables van Fitbit?

Wat kan Fitbit doen? De richting waarin ze zitten te denken lijkt op die van Jawbone, die de consumentenmarkt achter zich liet en de overstap maakte naar de medische wereld. Fitbit heeft geïnvesteerd in een aantal medische start-ups, bijvoorbeeld eentje voor chronische ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk. Het investeerde ook in diabetespleisters van Sano. Een slimme zet? Er zijn wel risico’s aan verbonden, omdat de zorg zo streng gereguleerd is. Maar ze zullen wel iets moeten doen, want de huidige afzetmogelijkheden krimpen.

Fitbit zou trackers kunnen maken die prettiger in gebruik zijn dan de medische apparaten waar patiënten nu mee te maken krijgen, bijvoorbeeld hart- of obesitaspatiënten. Fitbit zou ook meer kunnen doen met de data die ze verzamelen van hun gebruikers, al kan dat gevoelig liggen qua privacy. Strava heeft dat een tijdje geleden ondervonden. Maar Apple doet dit ook: ze hebben oplossingen als CareKit en HealthKit ontwikkeld en hebben in iOS 11.3 een digitaal patiëntendossier toegevoegd.