endomondo-life-mensen

Fithacking Fitmaand, dag 20: Endomondo Life, stappenteller zonder gedoe

fithacking-januari-fitmaand
Met Endomondo Life komt er een einde aan de fitmaand van Fithacking. Je hebt de afgelopen maand reviews van 20 verschillende apps kunnen lezen, die proberen om je in beweging te krijgen. Hopelijk zat er iets voor je bij en heeft het je gestimuleerd om een actiever leven te gaan leiden. Vandaag sluiten we af met Endomondo Life, een app die alweer gemaakt is door een grote naam, als het om sportapps gaat. Met de normale app van Endomondo kun je hardlopen, fietsen en andere sportactiviteiten bijhouden, terwijl je met Endomondo Life vooral stappen gaat tellen. Of beter gezegd: je gaat er eigenlijk alleen stappen mee tellen.

endomondo-life-notificatiesEndomondo heeft maar twee apps uitgebracht: de Endomondo-app en Endomondo Life. Laatstgenoemde verscheen in de zomer van 2014 en concurreert rechtstreeks met de stappentellerapps van andere bekende namen zoals Runtastic (Stappenteller) en RunKeeper (Breeze). Endomondo Life maakt gebruik van de data die door de bewegingschip in de nieuwste iPhones wordt verzameld. Hij is dan ook alleen op de iPhone te installeren; een versie voor Android is er (nog) niet. Jammer genoeg werkt Endomondo Life ook niet samen met fitnesstrackers zoals de Fitbit of Jawbone UP. Alle sportactiviteiten die je doet terwijl de iPhone in de kleedkamer ligt (bijvoorbeeld voetbaltraining of tennissen) tellen niet mee. Maar misschien is dat ook wel logisch: Endomondo Life richt zich op je dagelijkse lichaamsbewegingen en het gaat er in eerste instantie om, of je wel genoeg stappen zet.

Het is niet verplicht om een account aan te maken in Endomondo. Wel moet je je gewicht en je dagelijkse stappendoel invullen, bijvoorbeeld 10.000 stappen. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt lopen. Standaard staat Endomondo Life ingesteld op 10.000 stappen, maar als beginner mag je ook 5.000 stappen invullen. Endomondo neemt daarin geen actieve rol: de app schrijft niet voor hoeveel je moet lopen en gaat ook niet tussentijds het stappendoel aanpassen (zoals Breeze doet) of adviseren hoeveel stappen bij jouw levensstijl ideaal zijn. Wel houdt Endomondo Life je via pushberichten op de hoogte of je nog op schema zit.

endomondo-life-stappen-per-dag endomondo-life-stappen-uur

Als je Endomondo Life start, zie je het huidige aantal stappen van vandaag. Op een ronde cirkel zie je meteen hoe ver je op weg bent naar je dagelijkse doel. Helemaal origineel is dat niet, want veel andere apps kiezen tegenwoordig ook voor zo’n weergave met een cirkel. Zodra de cirkel rond is, heb je je beoogde doel bereikt. Je ziet daaronder hoeveel calorieën je hebt verbrand en wat je huidige gewicht is. Het gewicht kun je meteen aanpassen in de app, zodat het met Apple’s Gezondheid-app kan worden gesynchroniseerd.

endomondo-life-weekoverzicht endomondo-life-calorieen-week

Ik had wat moeite om de instellingen van de app te vinden. Er zit bijvoorbeeld geen menuknop in de app en ook geen tandwiel-icoontje of iets dergelijks. Na wat zoeken bleek dat je in de app omlaag moet vegen, om de instellingen in beeld te krijgen. Je moet het maar net weten. Ook het weekoverzicht heeft Endomondo Life op een gekke manier verstopt: je moet met twee vingers een knijpbeweging op het scherm maken (zoals je uitzoomt bij foto’s) om de metingen van de hele week te zien. Erg logisch is het niet. In het weekoverzicht vind je nog wat handige aanvullende info, zoals het totale aantal stappen, het gemiddelde aantal stappen en het percentage dagen dat je je doel hebt bereikt. Bij mij was dat helaas maar 64% vanwege een drukke werkweek en veel dingen die geregeld moesten worden, waardoor ik er niet aan toekwam om vaak buiten te lopen.

endomondo-life-profiel endomondo-life-instellingen

Voor wie?

Endomondo Life is best een aardige app voor mensen die wat meer willen bewegen en daarbij zicht willen houden op de momenten dat ze bewegen. Het handige van Endomondo is dat je nergens aan vastzit. Je hoeft geen account aan te maken en je hoeft ook geen vrienden toe te voegen. Je doet het puur voor jezelf. De weekoverzichten geven goed aan hoe je beweegt in de loop van de tijd. Je zult er zelf conclusies uit moeten trekken, bijvoorbeeld dat je in het weekend meer of juist minder beweegt. Hou er wel rekening mee dat Endomondo Life een heel andere app is dan Endomondo, waarbij je echt op een knop moet drukken om het vastleggen van je sportactiviteiten te starten. Bij Endomondo Life hoeft dat niet. Alles gebeurt vanzelf, op de achtergrond.

Is het wat?

Endomondo Life is eigenlijk een vrij saaie app. Hij meet alleen je stappen en zet dat in een grafiek. Om de zoveel uur krijg je een berichtje dat je je doel hebt gehaald of dat je er bijna bent. That’s it. Geen leuke wallpapers zoals in Human, geen adviezen om meer te bewegen zoals in Breeze en geen overzichtje op welke plekken je het meest actief bent geweest zoals in Moves. Eigenlijk een vrij basic stappenteller, die je eventueel kunt aanvullen met de normale Endomondo-app als je wat actiever wilt gaan sporten.

Endomondo Life downloaden

Endomondo Life is te downloaden voor recente iPhones (vanaf de iPhone 5s). Dat komt omdat de app gebruik maakt van de bewegingschip die vanaf dat model aanwezig is in de toestellen. Het heeft als bijkomend voordeel dat je batterij minder snel leeg raakt dan apps die steeds op de achtergrond actief moeten blijven.

Eerder verschenen: