micoach adidas

Duitsland wist tijdens het WK precies hoe fit elke speler was

micoach adidas
Extreme hitte, een druk speelschema… het valt niet mee om wereldkampioen te worden. Het team van Duitsland liet daarbij niets aan het toeval over. Ze gebruikten apps waarmee ze precies de fitheid van de spelers konden volgen. Daarmee konden ze zien wie fit was op een manier die nauwkeuriger is, dan wanneer je het aan een speler zelf vraagt.

Op het trainingsveld van het Duitse voetbalteam werd alles bijgehouden: snelheid, afstand, versnelling, hartslag, intensiteit en ook power. In samenwerking met EXOS analyseerde het team alle data die via het Adidas miCoach-systeem binnenkwam. Spelers droegen ondershirts waarin Player_Cell sensor was verwerkt, een klein sensorsysteem die allerlei lichaamswaarden meet. Al die data werd rechtstreeks naar de iPad van de coach gestuurd, die de data interpreteerde en beslissingen nam. Het Adidas miCoach-systeem is wellicht niet hét geheime wapen waardoor Duitsland heeft gewonnen, maar alle beetjes helpen.

micoach-duitsland-wk

Het systeem kijkt bijvoorbeeld naar de afstand die spelers hebben afgelegd en maakt daarbij onderscheid naar snelheid: sommige stukken zijn wandelend afgelegd, terwijl op andere momenten een sprintje werd getrokken. Er zijn veel factoren die daarbij een rol spelen, want een middenvelder rent kortere afstanden dan een vleugelverdediger. Dat heeft impact op de trainingen: een speler veel kilometers aflegt moet op langere afstanden trainen. Er werd ook gekeken naar de efficiency waarmee spelers met energie omgaan. Wie weinig power (kracht) levert, maar wel een hoop energie verbruikt, is waarschijnlijk uitgeput aan het raken. Met de data kon het Duitse team beter doelen stellen en beter trainingen plannen, afgestemd op de persoon en zijn positie op het veld. Wie niet fit is wordt aan het begin van de wedstrijd al bij voorbaat niet opgesteld. Als tv-kijker zie je er niets van, want de sensoren zijn onzichtbaar verborgen in de kleding en schoenen, maar in de resultaten is het wel te merken.

Darcy Norman van EXOS, die tijdens het WK de Duitsers hielp met het interpreteren van data:

Het miCoach elite systeem is een belangrijk onderdeel geweest tijdens de voorbereidingen op WK-wedstrijden. Bijna bij elke training meten we de prestaties van alle spelers. Met deze waardevolle informatie kunnen we het resultaat analyseren en spelers beter maken door te focussen op precies de juiste gebieden.

Bron: Adidas-blog, via Sportnext