DribbbleUp voetbal

DribbbleUp voetbal leert je coole trucjes

DribbbleUp is een ‘slimme’ voetbal waarmee je beter leert trainen. Maar het werkt anders dan we gewend zijn: er zitten namelijk geen sensoren in de voetbal. Hoe werkt het dan wel?

Eigenlijk is DribbbleUp’s voetbal helemaal niet slim. In tegenstelling tot de eerdere ballen van Adidas en Wilson zitten er helemaal geen sensoren in. Die eerdere ballen met sensoren waren soms niet altijd even nauwkeurig en je moest er steeds aan denken om ze op te laden. Dat hoeft bij DribbbleUp niet, een voetbal gemaakt door een startup uit Brooklyn, New York. Je koppelt de bal dus ook niet aan een iPhone of Android-toestel via Bluetooth.

In plaats daarvan scan je een QR-code op de bal. Vervolgens houdt de camera van je smartphone in de gaten hoe de bal beweegt. Ze gebruiken daarvoor computervisie en machine learning om te weten hoe de bal realtime beweegt. Zo kun je op het tv-scherm zien hoe goed je moves zijn.

In de bijbehorende app kun je meer dan 100 vaardigheden oefenen, zoals het balanceren van de bal en andere trucjes. Op basis van je prestaties krijg je een rapportcijfer: een A+ is het hoogst haalbare, een F is nogal slecht. Je kunt dagelijkse lessen volgen of iets uitzoeken dat precies bij jouw niveau past. Eén ding is wel jammer: buitenshuis heb je meestal geen tv-scherm staan en op een tablet is het lastig te zien hoe je prestaties zijn. Je kunt dan ook het beste binnenshuis gaan trainen. Maar ja, of je huisgenoten het daarmee eens zijn…

DribbbleUp basketbal

De bal kost $90 en ligt vanaf november 2017 in de winkel. DribbbleUp maakt ook een basketbal, als dat meer jouw sport is.