Fitbit vrouw met shoppingtas

Deze twee wearables-fabrikanten zijn nog niet overgenomen

Groot nieuws in de wereld van wearables en tech: Nokia heeft Withings overgenomen. Daardoor gebeurt er met wearables wat er eerder al met fitness-apps gebeurde: ze komen allemaal in handen van een groter bedrijf, vaak een sportkledingbedrijf. Twee wearables-fabrikanten zijn nog zelfstandig. Wie zijn dat en hoe lang duurt het totdat ook zij zijn overgenomen?

withings-activite-pop-groep

Data in andere handen

Er zullen maar weinig mensen zijn, die bij het kopen van een Withings-Weegschaal hadden verwacht, dat hun gezondheidsgegevens in handen zouden komen van Nokia. Toch is dat precies wat er nu gebeurt. Mocht Nokia ooit worden overgenomen door een Chinese partij (je weet immers maar nooit), dan zullen zij de gegevens ook weer meenemen naar de nieuwe eigenaar. Hoog tijd om je account weg te gooien en alle data te wissen?

Nou… je had eigenlijk al eerder moeten nadenken over het risico dat jouw data in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Kies een nep-identiteit, die je gebruikt voor allerlei apps om te sporten, af te vallen en je gezondheidsgegevens in vast te leggen. Met een fantasienaam zijn jouw werkelijke voor- en achternaam, woonplaats en andere details niet te achterhalen. Gebruik bijvoorbeeld Fake Name Generator en je kunt voortaan schaamteloos al je data delen. Niemand weet dat jij het bent.

Wearable-fabrikanten: twee zijn nog zelfstandig

De overnames leggen ook de nadruk op het feit dat er de afgelopen anderhalf jaar enorm veel bedrijven in de fitness- en gezondheidssector zijn overgenomen. Door de overname van Withings door Nokia ontstaat een interessant rijtje bedrijven:

  • Endomondo (januari 2015): Under Armour
  • MyFitnessPal (februari 2015): Under Armour
  • Basis (maart 2015): Intel
  • Runtastic (augustus 2015): Adidas
  • Misfit (november 2015): Fossil
  • Runkeeper (februari 2016): Asics
  • Withings (april 2016): Nokia

Fitbit: yoga op strand

In dit rijtje ontbreken twee belangrijke spelers: Fitbit en Jawbone. Dit zijn de enige twee spelers die nog zelfstandig zijn. Fitbit is puur gespecialiseerd in fitnesstrackers en is sterk afhankelijk van de VS: driekwart van de omzet komt uit de Verenigde Staten. Ze zouden van de kaart geveegd kunnen worden als Apple een goedkope fitnesstracker uitbrengt. Fitbit zit in een moeilijk parket, waarbij ze van meerdere kanten concurrentie ondervinden. De koers is de afgelopen 12 maanden gehalveerd.

Jawbone UP

Wat de status van Jawbone is, is wat onduidelijk. Zij verdelen hun aandacht over meerdere producten. Naast fitnesstrackers maken ze ook Bluetooth-headsets en speakers. Maar erg veel vernieuwing is er bij hen niet meer te zien: de fitnesstrackers zijn de afgelopen maanden hetzelfde gebleven, de markt voor speakers is verzadigd en Bluetooth-headsets gebruikt bijna niemand meer. De kans is dan ook groot dat Jawbone binnenkort ook overgenomen wordt.

Foto: Fitbit promotiefoto