chris dancy

Deze man meet alles – maar waarom?

chris dancy
Chris Dancy weet precies wat hij vorig jaar op 11 augustus heeft gegeten. Hij weet wat voor weer het was, welke muziek hij luisterde, hoeveel e-mailberichten hij heeft verstuurd en hoe lang hij heeft geslapen. Natuurlijk weet hij ook hoeveel stappen hij heeft gezet, hoe laat hij zijn honden heeft uitgelaten en nog veel meer. Chris Dancy is een extreme lifehacker: hij verzamelt allerlei informatie over zichzelf. Maar waarom?

De 45-jarige Dancy werkte voorheen als IT-directeur bij een softwarebedrijf in Denver. Nu heeft hij een nieuw bestaan gevonden, met het geven van presentaties over zogenaamd ‘data-assisted living’. Hij vertelt op conferenties op het gebied van gezondheid, technologie of financiën hoe hij zijn leven heeft ingericht en welke voordelen het heeft om zoveel mogelijk te meten.

Hoe krijgt ‘ie dat voor elkaar? Dancy draagt 10 activiteitentrackers en heeft in zijn huis en auto 13 sensoren ingebouwd. Al zijn online activiteiten worden automatisch gemeten. Maar waarom? Volgens Dancy kan hij zo ontdekken hoe zijn gedrag wordt beïnvloed door allerlei systemen, zodat hij dingen kan veranderen. Dancy’s ultieme doel: een beter leven. Vijf jaar geleden begon de Amerikaan met het vastleggen van zijn Twitter-berichten. Daarna deed hij hetzelfde met zijn Facebook-berichten. Het veroorzaakte een domino-effect: voor hij het wist verzamelde Dancy alles wat maar te meten is. Hij slaat alles op in Google Agenda, zowel de metingen van sensoren als de activiteiten die hij online doet. Alles is voorzien van een tijdstempel en een kleurcode, zodat hij e-mails kan onderscheiden van Amazon-aankopen.

ChrisDancy

Dancy probeert zijn leven op deze manier te verbeteren, maar hoe dan? Het lijkt op het eerste gezicht ‘domweg’ vastleggen van allerlei data. De Amerikaan zegt dat hij allerlei verbanden heeft gevonden tussen de data. Zijn eerste project om zichzelf te verbeteren was afvallen: hij ontdekt dat hij slechter at na het binge-watchen van tv-series. Tegenwoordig kijkt hij nog steeds vier uur televisie aan één stuk, maar wisselt het af: een aflevering van Dexter, daarna een aflevering True Blood en vervolgens Californication. Het leidt tot minder extreem eetgedrag en dat is in de data te zien.

quantified calendar kleurtjes

Er bleek ook een verband te zitten tussen zijn eetgewoonten, slaapgewoonten en luchtkwaliteit. Hoe beter de luchtkwaliteit, hoe beter Dancy sliep en hoe beter zijn eetgewoonten. Hij verving daarom de vloerbedekking die teveel stof deed opwaaien. Alleen door die kleine veranderingen raakte Dancy naar eigen zeggen al 20 pond kwijt. Daarna stelde hij regels voor zichzelf in: als hij fastfood wilde, moest hij het lopend gaan ophalen. Dat het werkt, is hieronder duidelijk te zien.

ChrisDancyBeforeAfter