BBC's The Truth About Exercise.

Waarom cardio bij sommige mensen geen enkel effect heeft

BBC's The Truth About Exercise.
BBC’s The Truth About Exercise.
Hoe kan het toch, dat sommige mensen meermaals per week naar de sportschool gaan en totaal geen effect zien? Als je de documentaire ‘The Truth About Exercise’ van de BBC nog niet eerder hebt gezien, is het tijd om eens te gaan kijken. Dat kan gewoon via YouTube.

Cardio geen effect? Je blijkt niet de enige te zijn

Michael Mosley gaat in de documentaire op zoek naar de vraag: moet je om gezond te blijven heel veel sporten? Mosley ziet er op het oog niet echt ongezond uit. Hij gaat regelmatig naar de sportschool maar loopt daar tegen het probleem aan, dat hij eigenlijk niet zoveel merkt van zijn inspanningen. Bovendien heeft hij veel visceraal vet (rondom zijn organen), wat ongezond is.

Fitness afgestemd op je persoonlijke profiel

Tijdens zijn zoektocht komt Mosley erachter dat een bepaalde groep mensen ongevoelig is voor cardio-inspanning. Ze kunnen sporten tot ze erbij neervallen, maar er gaat geen grammetje vet vanaf. Anderen merken juist wel effect van duursport. Dat wil zeggen: alle inspanning die langer dan 90 seconden duurt. Eén van de experts die Mosley tegenkomt op zijn zoektocht, dringt aan op het afstemmen van fitnessprogramma’s op de persoon in kwestie. Dat klinkt heel logisch, maar in de praktijk gebeurt dat natuurlijk maar zelden: iedereen krijgt het standaardadvies dat lekker lang en intensief bewegen goed voor je is.

HIIT heeft wel effect

HIIT blijkt bij Mosley veel effectiever te zijn: zijn bloedwaarden verbeteren en hij is minder gevoelig voor insulinepieken, alleen door drie maal per week 4 minuten intensief te fietsen op een hometrainer. Oh, en wat we ook een keer bevestigd krijgen is dat zitten dodelijk is, zeker als je urenlang achtereen op een stoel zit.

Aanrader dus. Bij voorkeur kijken terwijl je op een hometrainer zit.

Hier is de trailer:

De complete documentaire wordt regelmatig op YouTube gepost, dus zoek even op ‘The Truth About Exercise’.