breeze-hand

Fithacking Fitmaand, dag 14: Breeze, elke dag 10.000 stappen is een ‘breeze’

fithacking-januari-fitmaand
Het valt niet mee om een stappenteller-app uit te brengen, waarmee je het net iets anders aanpakt. Toch is dat wat RunKeeper heeft gedaan met de app Breeze. Met Breeze kun je je dagelijkse stappen tellen in een app die er goed uitziet, maar die er ook nog een dosis intelligentie tegenaan gooit.

Breeze: elke dag een ander doel

Bij Breeze hoef je namelijk geen doel in te stellen: dat doet de app zelf voor je. Op basis van je gemiddelde stappen bepaalt Breeze wat je dagelijkse doel is – en dat kan dus ook elke dag verschillen. Breeze haalt de stappen uit de bewegingssensor van je smartphone en daar ligt ook meteen een valkuil: als je je smartphone de hele dag op je bureau laat liggen, denkt de app dat je niets gedaan hebt. Regelmatig even gaan lopen dus en daarbij de smartphone in je kontzak stoppen zodat ‘ie lekker meebeweegt.

breeze-teller breeze-wandeling

Breeze weet het beter

In het begin vond ik Breeze wat irritant. De app had de neiging om dingen te zeggen als: “Jammer joh, gisteren je doel net niet gehaald!” Dat motiveert niet echt. Ik had liever de voorgaande dag een berichtje gehad om me te waarschuwen een extra wandeling te maken. Maar net als bij een collega die flauwe opmerkingen maakt: je raakt eraan gewend. Want Breeze heeft toch ook wel wat goede eigenschappen: het geeft net dat beetje extra informatie, zonder dat je erin verzuipt. Zo zie je dat de meeste lichaamsbeweging door wandelen/hardlopen/fietsen komt. En dat je vooral ‘s avonds of in het weekend actief bent. Breeze zegt op basis van die eigenschappen welk dier je bent. Ik ben een uil, want ik ben vaak ‘s avonds actief en loop korte stukken, vooral in het weekend. Andere mensen zijn een tijger of een dolfijn. Het is een leuk extraatje, dat verder niet zoveel toevoegt.

breeze-uil breeze-instellingen

Mooi en steeds anders

Wat wel veel toevoegt zijn de wallappers in de app, waardoor Breeze er elke keer anders uitziet. Er zijn maar weinig appmakers die dat doen, terwijl het eigenlijk zo makkelijk is. Telkens wanneer je de resultaten van een dag bekijkt, krijg je een ander plaatje te zien. Een cirkel geeft aan of je dichtbij je dagelijkse doel bent. De meter is slim: hij kijkt hoeveel stappen je op een bepaald tijdstip op de dag zou hebben gelopen. Loop je achter op schema, dan daalt je dagelijkse doel.

breeze-wallpaper breeze-weekoverzicht

Heb je een iPhone 5s of nieuwer, dan zal Breeze de stappen van de afgelopen 7 dagen ophalen, zodat je meteen met een gevulde app kunt beginnen. Bij elke dag van de week kun je zien hoe het is gegaan, met wat grappige icoontjes, die proberen wat context te bieden. Je kunt bij langere wandelingen buitenshuis ook een kaartje te zien krijgen, zodat je weet waar je geweest bent.

Voor wie?

Gebruik je de RunKeeper-app al, dan is Breeze een mooie aanvulling daarop. Maar dan ben je waarschijnlijk al behoorlijk actief en is het halen van de dagelijkse doelstelling van 10.000 stappen vast ook niet zo’n probleem. Wat Breeze betreft hoef je trouwens ook niet die 10.000 stappen te halen. Ben je nog niet zo actief en zoek je een app om wat vaker stukjes te gaan lopen, dan is Breeze ook heel geschikt: de app kijkt wat voor jou haalbaar is en past daar het doel op aan. Handig! Zo word je toch gestimuleerd om net iets meer te bewegen, zonder dat je met een onhaalbaar doel te maken hebt.

Is het wat?

breeze-resultaatJazeker! Ik heb zelf de andere apps Human en Moves aan de kant gezet, omdat Breeze eigenlijk alles bevat wat ik nodig heb. Human lijkt nog het meest op Breeze: hetzelfde mooie uiterlijk en dezelfde weekweergave met cirkeltjes die aangeven of je je doel hebt behaald. Maar terwijl Human telt of je 30, 60 of 90 minuten hebt bewogen, kijkt Breeze aan de hand van stappen en probeert je daarbij ook steeds uit te dagen om verder te gaan. Als het om de kaartjes met de afgelegde routes gaat, lijkt Breeze wel weer op Moves. Dus mocht je op zoek zijn naar een stappenteller-app met wat extra’s, dan komen zowel Breeze, Human als Moves in aanmerking. Hou er wel rekening mee dat Moves tegenwoordig eigendom is van Facebook en dat je gegevens dus in handen komen van ‘s wereld grootste sociale netwerk, die graag alles van je wil weten.

Breeze downloaden

Breeze is alleen te downloaden voor iPhone en werkt het beste als je een iPhone 5 of nieuwer hebt, want dan kan de app alle bewegingsdata goed meten.

Eerder verschenen: