7-minute-workout

Blog: Waarom ik geen 7 Minute Workout meer doe

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met de 7 Minute Workout. Het heeft iets makkelijks, zo’n vaste workout elke dag: je hoeft er niet over na te denken, om de dag deed ik de squats, lunges en push-ups, 7 minuten lang. Na die zeven minuten slaat de verveling toe en wil ik iets anders. Ik gebruikte de app 7 Min Workout. Toch ben ik er een tijdje geleden mee gestopt.

7-minute-workout

Effectief is het wel geweest, want ik raakte in de periode dat ik de app gebruikte zo’n drie kilo vetmassa kwijt – al is dat (groten)deels ook te danken aan andere eetgewoonten: ik eet geen suiker en lege koolhydraten meer en probeer wat minder te snacken. De oefeningen hebben ervoor gezorgd dat ik een strakker lichaam kreeg, maar tegelijk merkte ik ook een nadeel: vooral bij de sprongoefeningen kreeg ik na verloop van tijd last van een gevoel van overbelasting. Ik ging de 7 Minute Workout om de dag afwisselen met kettlebell-slingeren, maar ook dat hielp niet. Eigenlijk heb ik dat altijd al gehad: high-impact sporten met veel springen leiden bij mij na een tijdje tot blessures. Hoog opspringen heeft me zelfs mijn meest heftige blessure tot nu toe opgeleverd: een zweepslag, waardoor ik een maand op krukken liep. Mijn lichaam is blijkbaar meer geschikt voor low-impact activiteiten, zoals het eerder genoemde kettlebell-slingeren, squats en lunges.

Toch ben ik inmiddels weer bezig gegaan, maar met een andere app. Bodyweight Training: You Are Your Own Gym is een app die ook in mijn boek ‘Fit met apps’ te vinden is en die veel meer variatie biedt. Vandaag deed ik de oefeningen die je hieronder ziet.

bodyweight-app

Vooral de 4-count bodybuilding-oefening was inspannend maar tegelijk ook erg lekker om te doen. Het verhoogt je flexibiliteit, wat in het dagelijks leven ook handig is als je bijvoorbeeld een propje van de vloer moet oppakken. Mark Lauren is de bedenker van ‘You Are Your Own Gym’. In een van de oefeningen die ‘Let Me Ins’ heet (te zien op de foto hieronder), hang je aan de deurpost om pull-ups te doen. Mark is een held in het bedenken van allerlei oefeningen die je gewoon thuis kan doen, zonder speciale hulpmiddelen. Vandaar ook de naam ‘You Are Your Own Gym’.

you-are-your-own-gym

Het mooie van de oefeningen is dat ze veel gevarieerder zijn en dat je er niets voor nodig hebt – behalve dan je eigen lichaamsgewicht. Natuurlijk komen ook hier de onvermijdelijke squats en lunges weer voorbij, maar meestal is er een kleine variatie waardoor je bij de les blijft.

Downloaden: You Are Your Own Gym voor Android
Of: Bodyweight Training: You Are Your Own Gym voor iPhone en iPad

Wil je het zelf proberen zonder eerst de app aan te schaffen? Onderstaand YouTube-filmpje geeft alvast een indruk: