bloemkoolontbijt

Bloemkoolontbijt: zo maak je het (+ variatierecepten)

bloemkoolontbijtHeb je al eens bloemkool als ontbijt geprobeerd? Het is gezond en nog lekker ook. Je krijgt ‘s ochtends al meteen een flinke portie groente binen en kunt er eindeloos mee variëren, door bijvoorbeeld blauwe bessen, noten, appel, dadels, een handje muesli, vanille-extract, whey-proteïnepoeder, kaneel of banaan toe te voegen. Hieronder vind je het basisrecept en 5 variaties die nog lekkerder zijn.

Dit zijn de basisingrediënten:

  • 200 gram bloemkool (in kleine stukjes, ter grootte van een rijstkorrel)
  • 100 ml kokosmelk of room
  • Eventueel wat water

Recept bloemkoolontbijt

Hak de bloemkool fijn en voeg er de kokosmelk of room aan toe. Wil je een wat dunnere pap, dan kun je nog extra water toevoegen. Verwarm in een pannetje en laat op laag vuur even doorwarmen. Doe daarna de extra ingrediënten erbij, zoals je hieronder bij de variaties ziet.

Kitchenaid ChopperOm de bloemkool in fijne stukjes te hakken, kun je een foodprocessor, blender of keukenmachine gebruiken. Heb je nog niet zo’n apparaat of is een keukenmachine te groot voor jouw keuken, dan kun je ook de kleine KitchenAid Chopper op de foto hiernaast nemen. Cuisinart, WMF en Philips hebben ook van die kleine hakmachientjes waarmee je net zo makkelijk uien, kruiden of tomaten fijnhakt. Als je de bloemkool in kleine roosjes breekt, ben je in een paar seconden klaar. De bloemkoolstukjes kun je ook gebruiken in nasi en andere rijstgerechten, als je liever wat minder ‘witte’ koolhydraten wilt eten.

Variant 1: met fruit

Deze variant met fruit is bedoeld voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 2 opscheplepels bloemkoolontbijt
  • 1 eetlepel muesli
  • Kaneel
  • Stukjes fruit zoals appel, zwarte bessen, aardbeien of mango.

Doe het bloemkoolontbijt in een schaaltje en voeg de andere ingrediënten toe.

Variant 2: met banaan en vanille

Deze variant met vanillesmaak is ook bedoeld voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 2 opscheplepels bloemkoolontbijt
  • Halve banaan
  • Dadel
  • Klein beetje vanille-extract

Bij dit recept kun je de dadel alvast laten meedraaien in de blender of keukenmachine, zodat deze in kleine stukjes in de pap aanwezig is.

Bloemkool ontbijt

Variant 3: met lijnzaad

Een variant met lijnzaad en specerijen, voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 2 opscheplepels bloemkoolontbijt
  • Halve banaan
  • 1 eetlepel lijnzaad (geweld en gebroken)
  • Kardemom
  • Gemberpoeder
  • Kaneel
  • Handje muesli

Bij deze variant kun je de bloemkool ook bakken in de pan en vervolgens gaandeweg alle ingrediënten toevoegen. In totaal bak je maximaal 5 minuten.

Variant 4: met extra eiwit

Wil je extra eiwit, dan kun je een schepje whey-poeder toevoegen, ook weer voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 2 opscheplepels bloemkoolontbijt
  • Eetlepel whey (eiwitpoeder) met een smaakje, bijvoorbeeld banaan, aardbei of chocolade
  • Kaneel
  • Eetlepel muesli
  • Eetlepel geschaafde amandelen

Maak het bloemkoolontbijt klaar volgens het basisrecept, mix met whey. Strooi er daarna de kaneel, muesli en geschaafde amandelen over.

Variatie 5: met hummus

Voor een hartige variant.

Ingrediënten:

  • 2 opscheplepels bloemkoolontbijt
  • Eetlepel hummus
  • Handje rucola

Maak het bloemkoolontbijt en roer er daarna de hummus en rucola doorheen. Mmmm! Ook geschikt als bijgerecht bij het avondeten.