Bitwalking

Bitwalking: geld verdienen met bewegen is veel te ambitieus

Bitwalking
Keer op keer blijkt, dat intrinsieke motivatie beter werkt dan een beloning die van buitenaf komt. De nieuwe fitness-app Bitwalking lijkt dan ook niet de meest slimme insteek te hebben gekozen. Voor ongeveer 10.000 stappen verdien je een ‘bitwalking dollar’, die je kunt gebruiken om spullen aan te schaffen. De benodigde app voor iPhone- en Android-smartphones is momenteel in een beperkt aantal landen (waaronder Japan en Engeland) te installeren, omdat de bedenkers eerst willen testen of het werkt.

Bitwalking: geld verdienen door te bewegen

Bitwalking appEen tweede punt waarop de app kan stuklopen, is het feit dat de makers willen samenwerken met allerlei bedrijven. Voor een wereldwijde uitrol zal dat lastig zijn: ze moeten voldoende partners hebben om echt een leuk aanbod van spullen te kunnen doen. Maar het moet ook weer niet zo interessant worden, dat mensen het systeem voor de gek gaan houden om makkelijk aan gratis spullen te komen. Je kent vast wel de bierreclame waarbij een paar uitgezakte, luie bierdrinkers hun fitte vriend op pad sturen met fitnesstrackers om de indruk te wekken dat ze 10 kilometer hebben hardgelopen. Om dit te voorkomen heeft Bitwalking een complex algoritme ontwikkeld, die valsspelers moet ontmaskeren.

Alleen op uitnodiging kun je Bitwalking nu alvast proberen. Met ongeveer 10.000 verdien je een Bitwalking-dollar, de digitale valuta van het bedrijf. Die BW’s kun je inwisselen in de winkel van Bitwalking, waar je ook met gewone dollars kunt betalen. De online winkel is alleen op bepaalde tijdstippen open, ook niet echt een garantie voor succes.

Bitwalking als ontwikkelingshulp

Er is nog iets anders dat onze aandacht trok: Bitwalking wil de activiteiten uitbreiden naar ontwikkelingslanden, waar mensen meer lopen dan in westerse landen. Alleen kun je je afvragen of een stimulans om meer te bewegen dan wel zo belangrijk is voor ontwikkelingslanden, of dat ze meer zitten te springen om basisbehoeften, zoals goede voeding en betere hygi├źne. Bitwalking zou dan voor extra inkomsten kunnen zorgen, al kun je je afvragen of dit een serieuze inkomstenbron kan worden. Bitwalking schat in dat je gemiddeld zo’n 15 Bitwalking-dollar per maand kunt verdienen. In armere landen waar mensen lange stukken moeten lopen om bijvoorbeeld water te halen, zou dit ‘levens kunnen veranderen’. In westerse landen wil Bitwalking mensen stimuleren om meer te lopen.

Bitwalking wil te veel tegelijk

Financieel gezien heeft Bitwalking alles al uitgedokterd: het gaat om een soort Bitcoin, gebaseerd op blockchain-technologie. Een centrale bank gaat zorgen voor het verwerken van de transacties en het beheren van de valuta. Het klinkt allemaal erg ambitieus, maar we vrezen dat we over een jaar niets meer van dit bedrijf horen. Bitwalking probeert namelijk te veel dingen tegelijk te doen: ontwikkelingshulp, een winkeltje beginnen, een bank oprichten, mensen uit hun luie stoel krijgen… en dan hebben ze ook nog het risico dat de beveiliging wordt gekraakt zodat gebruikers slapend geld verdienen.