Fitbit producten 2017

De beste fitnesstrackers voor 2017: hiermee ga je goed van start

Eerder schreef ik dat wearables in 2016 heel gewoon worden en die voorspelling is aardig uitgekomen. Vooral fitnesswearables hebben een opmerkelijke comeback gemaakt, met Fitbit als grote winnaar. In Nederland was de Fitbit Charge 2 (terecht!) een van de populairste cadeaus tijdens de feestdagen, maar ook bij andere fabrikanten was te zien dat ze weer wat meer moeite doen om zich te onderscheiden van de vele, simpele fitnesstrackers.

De beste fitnesstrackers voor 2017

Het is wel duidelijk dat mensen niet zitten te wachten op de goedkope, plastic stappentellers van een paar tientjes. Heel wat fabrikanten hebben het geprobeerd, bijvoorbeeld met de Jawbone UP Move. Er zijn twee redenen waarom het niet werkt: ten eerste omdat Aziatische prijsdumpers zoals Xiaomi die markt veel beter (en goedkoper!) kunnen bedienen. En ten tweede omdat mensen, als ze investeren in hun gezondheid, best bereid zijn om wat meer geld uit te geven. Wat misschien ook wel meespeelt is dat mensen die al een tijdje wearables dragen hogere eisen hebben gekregen. Als andere fitnesstrackers een ingebouwde hartslagmeter hebben, dan moet dat natuurlijk ook in jouw fitnesstracker zitten. Een andere ontwikkeling is dat fabrikanten als Fitbit, Garmin en Withings meer aandacht zijn besteden aan stijl.

Welke fitnesstracker voor jou het beste is, is afhankelijk van je behoeften en hoe actief je bent. Zoek je alleen een stappenteller, wil je ook slaap meten, heb je GPS nodig om te kunnen hardlopen of wil je aan de slag met VO2 max en je rusthartslag? Voor iedereen is wel een fitnesstracker te vinden, waarmee je het nieuwe jaar sportief van start kunt gaan.

Meest veelzijdige fitnesstracker: Fitbit Charge 2

Functies: stappentellen, slaapanalyse, hartslag continu meten, VO2 Max schatting, ademhalingsoefeningen

Fitbit Charge 2

Zoek je een fitnesstracker die veelzijdig is en eigenlijk wel bij iedereen in de smaak valt? Dan moet je de Fitbit Charge 2 hebben. Deze meet stappen en slaapgedrag, biedt ademhalingsoefeningen om stress tegen te gaan, meet continu je hartslag en bevat zelfs een functie om je VO2 Max te schatten. Alles lees je af via de uitstekende app. Voor serieuzere sporters zijn er misschien betere opties, maar wil je aan je fitheid werken en daarbij naar meer aspecten kijken dan alleen stappen, dan is de Charge 2 een van de beste fitnesstrackers die Fitbit ooit gemaakt heeft. Het heeft bovendien voordelen dat Fitbit marktleider is, want ze zullen daardoor niet zomaar stoppen met het verder ontwikkelen van hun producten. Lees ook het Fitbit Charge 2 review van onze zustersite iCulture.

Prijs: €140 bij Bol.com

Beste algemene fitnesstracker: Garmin Vivosmart HR+

Functies: stappentellen, slaapanalyse, hartslag continu meten, GPS

Garmin Vivosmart HR+

Vind je een Apple Watch te duur en zoek je een serieus merk dat niet zomaar door overnames of andere perikelen ermee gaat stoppen, dan heb je eigenlijk twee keuzes: Fitbit en Garmin. Garmin staat daarbij bekend als een merk dat meer op serieuze sporters is gericht. Ben je van plan om fit te worden en daarna fanatiek te gaan sporten (of ben je al fanatiek sporter) dan is Garmin eigenlijk de betere optie. Alle data leg je vast in Garmin Connect, dus als je later van een fitnesstracker overschakelt op een sporthorloge of misschien zelfs een fietscomputer van Garmin, dan hoef je geen data te exporteren van de ene naar de andere dienst. Voor mensen die een fitnesstracker zoeken heeft Garmin de uitstekende Vivosmart HR+, die erg goed soort in reviews. Qua functies zit het met de Vivosmart HR+ helemaal goed. De armband kan je activiteiten, hartslag én GPS vastleggen. Dat laatste is een groot pluspunt ten opzichte van de Fitbit Charge 2, omdat het betekent dat je ook zonder smartphone kunt hardlopen. Je krijgt ook notificaties, hij is waterbestendig tot 50 meter en de batterijduur is een week. Een zwemfunctie zit er echter niet op en als je gedetailleerde hardloopdata wilt hebben kun je beter naar de sporthorloges van Garmin kijken.

Prijs: €199 via Bol.com

Beste goedkope fitnesstracker: Xiaomi Mi Band Pulse

Functies: stappentellen, slaapanalyse, hartslag meten

Xiaomi Mi Band Pulse

Wat zo jammer is, is dat goedkope accessoires opeens veel duurder worden als ze geïmporteerd moeten worden. Xiaomi wil met de Mi Band extreem goedkope fitnesstrackers op de markt brengen. De Xiaomi Mi Band 2, die halverwege 2016 verscheen ligt in China voor omgerekend 20 euro in de winkels. Bij Nederlandse winkels zoals Bol.com betaal je er 55 euro voor. Zo komt er natuurlijk niets terecht van Xiaomi’s plan om fitnesstrackers voor iedereen bereikbaar te maken. Voor hetzelfde geld koop je namelijk een goedkope Jawbone of Fitbit (weliswaar zonder schermpje). Het exemplaar dat we aanbevelen is de Xiaomi Mi Band Pulse, die er vrolijk gekleurd uitziet, een belachelijk lage prijs heeft en zelfs een hartslagmeter bevat. Bij geen enkele fabrikant vind je zo’n complete fitnesstracker voor zo weinig geld. De Xiaomi Mi Band Pulse heeft geen display, dus je zult alles via de bijbehorende app moeten aflezen. Alleen in China heeft Xiaomi al meer dan een miljoen fitnessarmbanden verkocht.

Prijs: $15 via NIS Store

Beste fitnesstracker voor meerdere sporten: Garmin Vivoactive HR

Functies: stappentellen, hartslag continu meten, GPS, gedetailleerde metingen voor hardlopen, fietsen, zwemmen, golf en andere sporten

Garmin Vivoactive HR

Ben je het stadium van afvallen en meer bewegen gepasseerd en wil je serieus gaan sporten, dan ben je beter af met een wearable die meer op een sporthorloge lijkt. TomTom, Fitbit, Polar en diverse andere fabrikanten hebben daarvoor geschikte producten, maar wij kiezen voor de Garmin Vivoactive HR. Dit is een wearable die je dagelijks kunt dragen en die zowel uitblinkt als fitnesstracker en als sporthorloge. Mooi is ‘ie niet, dus je kunt deze het beste onder je mouw verstoppen (dat geldt trouwens voor wel meer fitnesstrackers). Het handige is dat er GPS in zit waarmee je heel nauwkeurig je activiteiten op het gebied van hardlopen, zwemmen, fietsen en golf kunt vastleggen.

Prijs: €249 bij Bol.com

De meest stijlvolle fitnesstracker: Misfit Ray

Functies: stappentellen, slaapanalyse

Misfit Ray

Fitbit en Jawbone hebben allebei geprobeerd om stijlvolle fitnesstrackers te maken, die eruit zien als een sieraad. Zo heeft Fitbit de Flex 2, die je ook aan een metalen halsketting kunt dragen en heeft Jawbone armbanden met reliëf en bandjes (de Up Rope). Jawbone vinden we geen aanrader omdat het bedrijf in moeilijkheden verkeert. De Flex 2 is wel het overwegen waard, maar daarvoor zul je wel (vrij prijzige) kettinkjes en houders erbij moeten kopen, want de Flex 2 zelf ziet eruit als een doodnormale fitnessarmband. Als je kijkt welk bedrijf eigenlijk altijd al stijlvol is geweest, dan kom je uit bij Misfit. De cirkelvormige Misfit Shine was altijd al een aanrader als je een fitnesstracker zoekt die er niet nerdy uitziet en dat geldt ook voor de iets nieuwere Misfit Ray. Dit is in feite een armbandje, waar toevallig ook een fitnesstracker in verwerkt is. Daardoor zien mensen niet meteen dat je een fitnesstracker draagt. De armband waarschuwt je ook bij berichten en telefoontjes via een gekoppelde smartphone. Je hebt meerdere opties voor bandjes, maar je kunt de Ray ook aan een halsketting dragen. Qua functionaliteit is de Misfit Ray wel iets minder geavanceerd, maar de lage prijs maakt veel goed.

Prijs: €70 via Bol.com

Beste fitnesstracker met productiviteitsfuncties: Apple Watch

Functies: stappentellen, hartslag meten, GPS, gedetailleerde metingen voor hardlopen, fietsen, zwemmen en andere sporten (kan ook via externe apps), uitgebreide notificaties en productiviteitsfuncties

Hoolio Apple Watch

De meeste fitnesstrackers kunnen wel notificaties sturen als je een telefoontje binnenkrijgt, maar veel verder gaan ze niet. Er zijn geen apps die je erop kunt installeren en wil je bijvoorbeeld de tv-gids of het weerbericht raadplegen, dan zul je op je smartphone moeten kijken. De Apple Watch lost dat allemaal op: de Apple Watch Series 2 heeft interne GPS aan boord, zodat je zonder smartphone kunt hardlopen, fietsen en andere sporten beoefenen. Daar staat wel tegenover dat je een forse prijs betaalt voor deze smartwatch, die er trouwens ook bij dagelijks gebruik stijlvol uitziet. Je loopt niet met een plastic sporthorloge om je pols, maar met een metalen horlogekast gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Vind je de Series 2 (waterbestendig met zwemtracking) te duur, dan kun je ook de goedkopere eerste generatie en de Series 1 nemen, die veel goedkoper zijn en waarbij je alleen de GPS en waterbestendigheid mist. Het installeren van duizenden apps, van spelletjes tot todolijstjes, is op alle modellen mogelijk. Lees het uitgebreide Apple Watch review op onze zustersite iCulture.nl.

Prijs: vanaf €300 via Bol.com