Asus Vivowatch BP

Asus Vivowatch BP stopt bloeddrukmeter in een polsband

Asus heeft met de Vivowatch BP iets bijzonders aangekondigd. Dit is een fitnesstracker met ingebouwde bloeddrukmeter. Het is de eerste grote fabrikant die iets dergelijks op de markt wil brengen. Het apparaat meet op een experimentele manier je bloeddruk en is dan ook meer bedoeld voor recreatief gebruik dan als medisch hulpmiddel. De Asus Vivowatch BP werd aangekondigd tijdens de Compututex 2018, een computerbeurs in Taipei. Het past goed bij het computerminded publiek dat Asus an oudsher gewend is.

Asus Vivowatch BP

Voor een fitnesstracker is de Asus Vivowatch BP wel wat grof uitgevoerd. Door een ECG- en PPG-sensor te combineren kan Asus een schatting maken van je bloeddruk. Deze afkortingen staan respectievelijk voor een elektrocardiogram (in lekentaal ook wel ‘hartfilmpje’ genoemd) en een fotoplethysmografie-meter). Laatstgenoemde sensor wordt gebruikt voor het meten van de bloeddoorstroming. Door de data van beide sensoren te combineren kan de Asus Vivowatch BP een schatting maken van de bloeddruk.

Als gebruiker moet je je vingertop gedurende een halve minuut op de wijzerplaat leggen. Het armbandje doet de rest. Er zitten ook wat intelligente functies in met de naam ASUS HealthAI. Dit helpt gebruikers om bijvoorbeeld hun bloeddruk en andere gezondheidsstatistieken bij te houden, zoals slaapkwaliteit, beweging en stress. Je krijgt op basis daarvan adviezen om je levensstijl te verbeteren.

ASUS Vivowatch BP

De Vivowatch BP is gemaakt van materialen van medische kwaliteit en is 70% kleiner en 50% lichter dan de huidige bloeddrukmeters. Met een batterijduur van 28 dagen kun je bijna een hele maand je bloeddruk in de gaten houden. De Vivowatch BP draait op een eigen besturingssysteem en kan de data naar een gekoppelde smartphone sturen.

Er is nog niet bekendgemaakt wanneer de ASUS Vivowatch BP in de winkels ligt en wat het accessoire gaat kosten.

Ook Apple bezig met bloeddrukmeter

Overigens is ASUS niet het enige bedrijf dat naar de mogelijkheden van bloeddrukmeters in wearables kijkt. Ook Apple heeft interesse. Uit een inmiddels toegewezen patent blijkt dat Apple een draagbare bloeddrukmeter wil maken. Het patent werd al in 2015 ingediend en beschrijft een bloeddrukmeter bestaande uit meerdere sensoren. Het ziet er op de tekeningen niet direct uit als een Apple Watch, maar als een wat bredere manchet of polsband. Het patent suggereert dat er ook een touchscreen en Bluetooth aanwezig kunnen zijn.

Apple Watch met bloeddrukmeter

Huidige bloeddrukmeters die op de markt zijn werken vrijwel altijd met een opblaasbaar manchet, dat de bloedtoevoer afsluit om de metingen te doen. Apple lijkt iets soortgelijks van plan, maar met een twist. Door gebruik te maken van cellen die kunnen uitzetten kan de bloeddruk gemeten worden op je pols of been. Eerder diende Apple ook al patenten in om de Apple Watch te gebruiken in combinatie met een speciaal bandje. Verder is Omron bezig met een smartwatch-achtige bloeddrukmeter, de Omron HearthGuide. Die komt later dit jaar uit en wacht nog op goedkeuring als medisch hulpmiddel door de autoriteiten.

Lees ook:
Bloeddrukmeters voor de iPhone