aquazumba-zwembad

5 vragen over Aqua Zumba: fitnessfeestje in het zwembad

aquazumba-zwembad
Zumba is bij veel mensen wel bekend: dansen op lekkere Zuid-Amerikaanse muziek waarbij je flink met je heupen en billen kunt schudden. Maar wat is Aqua Zumba nou weer?

Wat is Aqua Zumba?

Bij Aqua Zumba verplaatst de actie zich naar het zwembad. Je gaat dansen in het water, waarbij de weerstand van het water de oefeningen wat zwaarder maakt. Je gaat springen, rondjes draaien, zwaaien met je armen en swingen op de muziek. Meestal wordt gekozen voor Latin-muziek, maar gewone popnummers kan ook.

Wat zijn de voordelen van Aqua Zumba?

Het grote voordeel van Aqua Zumba is dat je ongemerkt beweegt: terwijl je plezier hebt moet je lichaam behoorlijk werken om te kunnen bewegen in het water. Hoeveel je verbrandt is afhankelijk van de intensiteit waarmee je beweegt, reken op zo’n 600 calorieën per uur. Net als bij aquarobics en andere fitnesoefeningen in het water zul je bij Aqua Zumba minder last hebben van zware belasting van knieën en gewrichten. Aqua Zumba is daarom ook geschikt voor mensen last hebben van een blessure. Het is geschikt voor alle leeftijden, maar je zult zien dat deze nieuwe sport vooral jongeren trekt.

Kun je afvallen met Aqua Zumba?

Aqua Zumba is een combinatie van cardio en krachttraining en is dus ideaal als je weinig tijd hebt en liefst twee activiteiten combineert. Je traint bovendien je armen, benen, billen en heupen tijdens één aquazumba-les, zodat je een erg complete training hebt. Om effect te zien moet je wel regelmatig gaan sporten, minimaal twee tot driemaal per week. Je kunt Aqua Zumba daarbij combineren met andere sportactiviteiten zoals hardlopen en wandelen. Wil je weten hoeveel je beweegt tijdens een uurtje Aqua Zumba? Neem dan een Misfit Shine of andere fitnesstracker die waterbestendig is. Een waterdicht sporthorloge kan natuurlijk ook!

Waar kun je Aqua Zumba volgen?

Aqua Zumba FitnessJe kunt voor Aqua Zumba terecht in sommige zwembaden en sportscholen. Google eens naar ‘Aqua Zumba’ in combinatie met jouw woonplaats. Vaak is het mogelijk om een proefles te volgen, om te kijken of Aqua Zumba bij jou past. De prijs verles is heel verschillend. Soms kun je een 10-rittenkaart kopen om meerdere lessen te kunnen volgen, soms betaal je meteen voor een serie lessen.

Wat is het verschil tussen Zumba en Aqua Zumba?

Bij Aqua Zumba zijn de oefeningen aangepast aan het water. Dat moet ook wel, want je kunt in het water veel minder snel bewegen. Water is 600 keer dichter dan lucht, dus de bewegingen gaan ook veel zwaarder. Om je heupen te kunnen ronddraaien moet je met handen en knieën afzetten in het water. Ook heb je in een groep te maken met golven van anderen, waardoor je meer moeite moet doen om je balans te bewaren. De extra moeite die dat kost, zorgt ervoor dat je je harder moet inspannen waardoor je sneller moe bent. Maar je bent ook sneller fit! Het leuke van Aqua Zumba is dat je de moeite die het kost kunt aanpassen door je vingers te spreiden (minder weerstand) of te sluiten (meer weerstand). De tragere bewegingen betekenen overigens niet dat de muziek tijdens een Aqua Zuma-klas veel trager is. Het is dezelfde snelle muziek met bonkende bas als tijdens een normale Zumba-les.