fitbit-armbanden

Apple wil geen Fitbits meer

fitbit-armbandenApple gaat fitnesstrackers voor honden verkopen in de Apple Store. Maar tegelijk zijn ze van plan om de bekenste fitnesstracker uit de winkels te verbannen. Fitbit heeft in de VS een marktaandeel van 70 procent en is ook in Nederland de populairste fitnesstracker. Twee dingen kunnen er aan de hand zijn: Apple is boos dat Fitbit onlangs aankondigde dat ze voorlopig niet meedoen met HealthKit, het centrale gezondheidsplatform waarop allerlei apps en accessoires kunnen aanhaken. Of Apple is gewoon bang dat de Fitbit teveel marktaandeel wegsnoept van de Apple Watch. Die verschijnt begin 2015 in de winkel en bevat ook allerlei gezondheidsfuncties.

Er is namelijk nogal wat overlap: met een Fitbit kun je stappen en trappen tellen en je slaapgedrag in de gaten houden. Met de Apple Watch kan dat straks ook. Maar toch heeft Apple niet meteen reden om ‘ruimte te maken in de winkel’, zoals bronnen beweren. De Fitbits nemen maar een heel klein beetje schapruimte in beslag, terwijl de Apple Watch straks prominent staat uitgestald in op grote tafels in de winkel. Bovendien lijkt het erop dat Apple de producten van Nike, Jawbone en Withings gewoon wil blijven verkopen. Dat zijn trouwens wél partijen die meewerken met HealthKit.

Een Fitbit-forummoderator schreef onlangs:

It is an interesting new platform and we will watch as it matures, looking for opportunities to improve the Fitbit experience. At the moment, we’re working on other exciting projects that we think will be valuable to users.

De beslissing van Fitbit om het nog even aan te zien heeft kwaad bloed gezet bij de gebruikers. Veel Fitbit-gebruikers hebben een iPhone en willen graag hun bewegingsdata inlezen in de Gezondheid-app van Apple. Meer dan duizend klachten kwamen er binnen op het forum van Fitbit.

De twijfel bij Fitbit is vreemd, omdat er vrij veel overlap is tussen iPhone- en Fitbit-gebruikers en het feit dat HealthKit-ondersteuning eigenlijk niet zoveel moeite kost. Heel wat makers van gezondheidsapps hebben inmiddels ondersteuning ingebouwd. Fitbit-gebruikers reageerden dan ook boos op de beslissing van Fitbit: meer dan duizend klachten kwamen er binnen op het Fitbit-forum.