Animal Flow workout

Ontdek Animal Flow, dé fitnessworkout van 2018

Heb je het gevoel dat je alles al gedaan hebt op fitnessgebied, dan is er nu Animal Flow. Het omvat een serie oefeningen die je op de vloer uitvoert en die yoga, breakdancing en gymnastiek combineren, allemaal bedoeld om jezelf verder te ontwikkelen als ‘Human Animal’. Wat kun je ermee? Dat lees je hier!

Als er weer een nieuwe fitnesstrend is, gaat het meestal om een combinatie van HIIT, krachttraining, fietsen of dansen. Animal Flow is anders: hierbij gaat het vooral om flexibiliteit en mobiliteit, zorgen dat je een zo soepel mogelijk lichaam krijgt. Animal Flow is bedacht door Mike Fitch, te zien op de foto hierboven.

Wat is Animal Flow?

Animal Flow is een serie oefeningen die de functies van het ‘menselijke dier’ versterken. Dat klinkt wat vaag, daarom een uitleg in termen die iedereen begrijpt: een combinatie van gymnastiek, breakdancing en yoga met dierlijke bewegingen. Je gebruikt alleen je lichaam. Fitch heeft inmiddels een webshop opgezet, verkoopt boeken en instructievideo’s en heeft een opleidingsprogramma ontwikkeld voor personal trainers om tegen betaling Certified Animal Flow Instructor te worden.

De bodyweight-oefeningen lijken nog het meest op yoga, gecombineerd met breakdancing. Je hebt geen fitnessspullen of apparatuur nodig, dus de oefeningen zijn ook heel gemakkelijk te doen als je veel op reis bent, bijvoorbeeld in een hotelkamer. Hieronder zie je een video van een workout-sessie:

De workouts lijken misschien eenvoudig, maar ze stellen toch behoorlijke eisen aan de flexibiliteit van je lichaam. Na de eerste serie oefeningen kun je de volgende dag al behoorlijk wat spierpijn hebben. Je gebruikt spieren die niet altijd worden aangesproken.

Voordelen van Animal Flow

Omdat de oefeningen zo gevarieerd zijn, heeft de workout nogal wat voordelen. Alle lichaamsdelen komen aan bod, terwijl je aan je flexibiliteit, kracht, balans, mobiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen werkt. Bij de meeste workouts train je maar één of twee hiervan. Je algemene fitheid en stabiliteit wordt getraind, maar je leert ook beter ademen, terwijl je meer controle over je lichaam krijgt. Daardoor kun je bewegingen vloeiender uitvoeren en dat kan zelfs van pas komen als je danser bent. Je kunt Animal Flow ook gebruiken aan het begin van je workout, als warmup of aan het einde als een cooldown. Maar een complete sessie Animal Flow kan net zo goed.

Animal Flow workout

Animal Flow: voor wie?

Het leuke van Animal Flow is dat het voor iedereen geschikt is: man, vrouw, oud of jong. Als je net begint met fitness kun je de eenvoudige oefeningen doen en voor de gevorderde fitnessjunkie hebben de workouts ook voldoende uitdaging. Op elke oefening kun je voortbouwen om het ingewikkelder te maken. Animal Flow is vooral geschikt voor mensen die aan hun mobiliteit en flexibiliteit willen werken, bijvoorbeeld hardlopers die weinig aan andere vormen van training doen. Ook kan Animal Flow geschikt zijn voor mensen die yoga doen en meer kracht willen. Mensen die veel aan krachttraining doen kunnen Animal Flow gebruiken om een flexibeler lichaam te krijgen. Je kunt het eventueel combineren met kettlebell workouts.

Animal Flow oefening

Hoe kan jij bezig gaan met Animal Flow

Grote kans dat de sportschool in de buurt nog geen Animal Flow-lessen aanbiedt, maar je kunt altijd zelf aan de slag gaan. Je kunt de gratis video’s bekijken op YouTube, Instagram en Facebook. Er zijn meerdere fitnesstrainers die al video’s van workouts hebben gepost, die je meteen kunt nadoen, zoals in de video hieronder.

De basisoefeningen die je onder de knie moet krijgen zijn Beast, Crab en Ape. Daarna leer je om met de zogenaamde underswitch te wisselen van Crab naar Beast.

Personal trainers kunnen in 2018 meer dan 100 workshops volgen die wereldwijd worden gegeven. Uiteindelijk moet je op de website van Animal Flow lessen in je eigen regio kunnen zoeken, als er voldoende trainers het certificaat hebben gehaald. Heb je wat meer behoefte aan contact met anderen die de workouts doen, dan kun je terecht op de Animal Flow-community op Facebook of naar de podcasts luisteren.