Google Wear OS

Android Wear heet voortaan ‘Wear OS’

Update 15 maart: Google heeft officieel bekendgemaakt dat de naamswijziging van Android Wear naar Wear OS gaat plaatsvinden. Dit moet het duidelijker maken dat de horloges niet alleen met Android, maar ook met iOS samenwerken.

Hieronder volgt het oorspronkelijke bericht.

Google lijkt van plan om de naam Android Wear te laten schieten en te vervangen door een algemene naam: Wear OS. In code van de nieuwste Android P Developer Preview noemt Google de smartphone-software het niet langer Android Wear, maar Wear OS. Ook is het logo vervangen door een W.

Android Wear wordt Wear OS?

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Google een naamswijziging wil doorvoeren. Android Pay kreeg ook de algemener klinkende naam Google Pay, omdat ze niet de indruk willen wekken dat het alleen op Android te gebruiken is. Bij smartwatches zou Android misschien iets te technisch klinken. En bovendien wekt Android Wear de indruk dat het alleen met Android-telefoons samenwerkt terwijl de horloges ook geschikt zijn voor iPhone-gebruikers.

Iets meer naamsbekendheid zou Google ook wel goed uitkomen, want uit de laatste marktcijfers blijkt dat Android Wear nog nauwelijks een rol speelt. In de top 5 van meest populaire wearable-merken stond weliswaar Huawei, maar dat hadden ze te danken aan de goedkope fitnesstrackers. Het had niets te maken met de Android-horloges die ze maken.

Reddit-bezoeker H3x0n ontdekte de nieuwe naam en het bijbehorende logo bij het instellen van een nieuwe smartwatch.

Google Wear OS

Zou het helpen om de verkoop van Android Wear-horloges een extra boost te geven? Groei zit er in ieder geval nog genoeg in de markt. Volgens Apple CEO Tim Cook groeide de verkoop van de Apple Watch afgelopen kwartaal met “meer dan 50 procent”, zowel in omzet als in aantallen. Apple is momenteel dan ook de marktleider met 21 procent marktaandeel.