Android Wear horloges

Android Wear 2.0: alles over de nieuwe (fitness)functies

Android Wear 2.0 komt begin februari 2017 beschikbaar en bevat heel wat nieuwe functies. Het is de eerste grote update voor de smartwatch-software van Google en er gaat heel wat veranderen. In dit artikel lees je alles hierover.

Man met Android Wear-smartphone

Android Ware 2.0 is de grootste update ooit

Android Wear 2.0 is de grootste update die Google tot nu toe voor het smartwatch-platform heeft uitgebracht. Het werd in mei 2016 aangekondigd en zou aanvankelijk nog hetzelfde jaar verschijnen. Google stelde het uit naar februari 2017 en dat is ook het moment dat mensen met een geschikte smartwatch de update kunnen installeren. Daarnaast gaat Google een aantal flagship-modellen uitbrengen die de mogelijkheden van Android Wear 2.0 goed laten zien.

Android Wear 2.0 bevat meerdere verbeteringen zoals apps uit de Play Store, minder afhankelijkheid van de smartphone en meer informatie op de wijzerplaat. Ook komen er berichten- en fitnessfuncties bij. Al die vernieuwingen zijn interessant voor mensen met een Android-smartphone, maar zeker ook voor mensen met een iPhone. Omdat de apps minder afhankelijk zijn van een gekoppelde smartphone is er meer mogelijk.

Nieuw in Android Wear 2.0: Play Store

Android Wear krijgt een eigen Play Store, waar je doorheen kunt bladeren om apps te downloaden. Dit werkt dus op een andere manier dan de Apple Watch, waarbij je alle apps via de App Store op een gekoppelde iPhone moet downloaden. Het grote voordeel hiervan is dat je veel minder afhankelijk bent van de gekoppelde smartphone: je kunt op een Android Wear 2.0-horloge bladeren door alle beschikbare apps en kiezen wat je wilt hebben. De apps worden meteen op je horloge geïnstalleerd.

Nieuw in Android Wear 2.0: zelfstandige apps

De komst van een eigen Play Store hangt samen met de grootste vernieuwing in Android Wear 2.0: losse apps. In versie 2.0 hoeft er geen smartphone meer in de buurt te zijn om apps te installeren. Via Bluetooth, Wi-Fi of een mobiele dataverbinding (voorzover aanwezig) kun je de apps meteen downloaden. De meeste smartwatches hebben al een eigen Wi-Fi-verbinding waarmee je de apps zou kunnen downloaden. Voor iPhone-gebruikers is dit ook goed nieuws, want je kunt apps rechtstreeks downloaden op het horloge. In eerdere versies van Android Wear had je met een iPhone relatief weinig mogelijkheden. Veel functies werkten niet, omdat Apple het niet toestond. Door rechtstreeks apps te downloaden naar het horloge omzeilt Google deze beperkingen. Inloggen bij apps doe je met de nieuwe invoermethoden van Android Wear 2.0.

Nieuw in Android Wear 2.0: meer info op wijzerplaten

In Android Wear 2.0 zijn zogenaamde ‘complicaties’ aanwezig. Die term doet denken aan medische problemen en de naam is dan ook wat ongelukkig gekozen, maar ‘complicaties’ is toch echt de term die horloge-experts hanteren voor allerlei informatie op de wijzerplaat. Bij klassieke horloges zijn het meestal metertjes voor de datum en luchtdruk, terwijl er bij digitale horloges veel meer mogelijk is. In Android Wear 2.0 kun je data van diverse apps bekijken zoals het weerbericht, voortgang van stappentellers en het huidige nummer dat je via Spotify beluistert.

Op de Apple Watch is het al langer mogelijk om info op de wijzerplaat te bekijken en bij Google’s Android Wear 2.0 is het nu ook mogelijk. Je bepaalt zelf welke informatie je wilt zien. Omdat een wijzerplaat vrij klein is heb je keuze uit maar een paar posities waar je de informatie kunt tonen. Google gaat ook de manier veranderen waarop je een andere wijzerplaat instelt.

Android Wear 2.0: nieuwe fitnessfuncties

Het meest interessant voor jou als lezer van Fithacking.nl is natuurlijk of er nieuwe fitnessfuncties in zitten. En hoe! Horloges zoals de Moto 360 Sport, Polar M600 en New Balance RunIQ legden al de nadruk op meer sport- en fitnessmogelijkheden en in Android Wear 2.0 kun je nog meer verwachten. De horloges herkennen automatisch welke activiteit je uitvoert, bijvoorbeeld wandelen of zwemmen. Ook opent Android Wear 2.0 de meest geschikte app als je gaat fietsen, wandelen of hardlopen. Bij hardlopen kan dat bijvoorbeeld Runkeeper zijn en bij fietsen Strava. Ook kunnen apps van derden nu data uitwisselen met Google Fit. Je hoeft dus niet meer de Strava-app te openen, maar kunt je prestaties ook terugzien in andere apps zoals die van Fitbit, mits die de data kan inlezen en jij er toestemming voor geeft.

Voor mensen die graag muziek luisteren tijdens het sporten is het goed om te weten dat het gemakkelijker is geworden om een workout-afspeellijst te starten vanaf het startscherm. Het maakt niet uit welke externe dienst het is, dus het kan ook Spotify zijn. Zonder dat je je smartphone erbij hoeft te pakken.

Nieuw in Android Wear 2.0: nieuwe tekstinvoer

Het lijkt misschien onmogelijk: teksten invoeren vanaf je pols. Maar er kunnen situaties zijn dat je toch even een berichtje wilt sturen, zonder dat je steeds je smartphone moet pakken. Android Wear 2.0 biedt daarvoor de oplossing, want er komen nieuwe tekstinvoer-methoden bij. Je kunt een klein toetsenbordje in beeld krijgen om berichten te tikken, maar je kunt ook aan de slag met handschrift-herkenning. Daarbij teken je losse letter sop het scherm.

Android Wear 2.0 tekstinvoer

Google biedt een eigen toetsenbordje voor tekstinvoer in Android Wear 2.0, maar biedt ontwikkelaars ook de mogelijkheid om toetsenbordjes van derden te maken. Verder komen er slimme antwoorden, zodat je met één tik op het scherm een standaard-antwoord kunt geven zoals “OK” en “Ik kom eraan” of een contextafhankelijk antwoord op de vraag: “Wil je stamppot, soep of pizza?”. Je hebt steeds drie opties om snel te reageren op een bericht. De antwoorden worden op het horloge gegenereerd, dus er is geen internetverbinding met de Google-servers nodig.

Android Wear 2.0: nieuwe navigatie

Ook nieuw in Android Wear 2.0 is een nieuw ‘Material Design’-uiterlijk. Het is geoptimaliseerd voor Android Wear-horloges die meestal een ronde wijzerplaat hebben. De interactie is ook iets veranderd: in plaats van links en rechts vegen om apps te zien kun je nu op de zijknop drukken om een waaier van apps te bekijken. Tijdens het gebruik kun je onderaan het scherm een actielijst vinden, met veelgebruikte acties die afhankelijk zijn van de context.

Android Wear 2.0: meer aandacht voor notificaties

Op eerdere Android Wear-horloges kreeg je grote schermvullende meldingen te zien. Dat is in Android Wear 2.0 iets subtieler: er verschijnt een kleiner icoontje op de wijzerplaat, om aan te geven dat er iets te melden valt. De notificatiekaarten zijn ook makkelijker te beheren, omdat je onderin het scherm kunt zien hoeveel er nog ongelezen zijn. Hef je je pols, dan verschijnt de kaart met de notificatie en verdwijnt daarna weer. Deze notificatiekaarten hebben een iets ander design gekregen, met lichtgekleurde tekst op een donkere achtergrond (in plaats van omgekeerd). Dit bespaart batterijduur en is prettiger als je bijvoorbeeld in de bioscoop zit. Je kunt nog steeds vanaf de onderkant van het scherm alle notificaties tevoorschijn halen en er doorheen bladeren.

Android Wear 2.0 update: voor welke smartwatches?

Android Wear 2.0 komt niet op alle bestaande horloges beschikbaar. Zo blijft LG G Watch verstoken van een update. Wel kun je de update installeren op de Moto 360 Sport, Huawei Watch, LG Watch Urbane en Urbane 2, LG Watch R, Tag Heuer Connected, Fossil Q Wander en Founder, Polar M600, Casio WSD-F10 en Nixon The Mission.

Tag Heuer Connected 2
Tag Heuer Connected 2

Nieuwe Android Wear 2.0 smartwatches

Google heeft zelf nog geen nieuwe smartwatches met Android Wear 2.0 aangekondigd, maar er zouden wel twee flagship-modellen in ontwikkeling zijn, die allebei gebouwd zijn door LG. Het zou gaan om de LG Watch Sport en LG Watch Style. De smartwatches hadden voorheen de codenaam Angelfish en Swordfish. Begin februari weten we meer.

ZTE gaat ook nieuwe smartwatches met Android Wear 2.0 uitbrengen, net als modemerk Swarovski (in samenwerking met Huawei).

Bij de fabrikanten is de New Balance RunIQ een interessante nieuwkomer, die vanaf februari verkrijgbaar is. Deze is waterdicht tot 5 ATM, heeft GPS, een hartslagmeter en een 1,39-inch AMOLED-scherm. Ook kun je er muziek mee afspelen.

Een wat zakelijker model is de Tag Heuer Connected 2, verkrijgbaar vanaf mei 2017. Deze komt ook beschikbaar in een compactere variant voor vrouwen. Beide modellen zijn in samenwerking met Intel gemaakt en bieden een betaalfunctie via NFC, betere GPS, een langere batterijduur en beter bereik.

Casio Pro-Trek Smart WSD-F20

Zoek je een robuust model, dan kun je uitkijken naar de Casio WSD-F20, een horloge dat tot 50 meter waterdicht is en een rugged uitstraling heeft. Het heeft de militaire certificatie 810G en heeft een dubbel display, zoals bij het eerdere model: de Casio WSD-F10.